De ce este important să faci mișcare: 7 motive

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: pixabay

Probabil că ai auzit de nenumărate ori că este important să faci mișcare. Te-ai întrebat însă vreodată de ce se insistă atât de mult asupra acestui aspect? În acest articol vom vorbi despre motivele[2][1] pentru care ar trebui să faci mișcare, dacă nu zilnic, cel puțin de câteva ori pe săptămână. 

Mișcarea poate preveni apariția unor boli

Exercițiile fizice regulate ajută la prevenirea sau ținerea sub control a unor probleme de sănătate și boli cronice. Printre acestea se numără: 

  • Bolile de inimă 
  • Hipertensiunea 
  • Diabetul de tip 2 
  • Depresia
  • Anxietatea
  • Artrita 
  • Sindromul metabolic
  • Mai multe tipuri de cancer
  • Hipercolesterolemia etc. 
ADVERTISING

Așa că data viitoare când ieși la o tură de alergat, fă-o știind că îți ajuți, de exemplu, și inima să se mențină sănătoasă. Asigură-te doar că ai pantofii potriviți. Încălțămintea Hoka este o întotdeauna o alegere bună, indiferent de tipul de teren pe care îl preferi. 

Mișcarea ajută la menținerea și creșterea masei musculare și a densității oaselor 

Exercițiile fizice joacă un rol extrem de important în creșterea și menținerea unor mușchi și oase puternice. Ridicarea de greutăți, de exemplu, poate stimula creșterea mușchilor atunci când este combinată cu un consum adecvat  de proteine. 

ADVERTISING

Este important să continui să faci mișcare pe tot parcursul vieții pentru a evita pierderea masei musculare și a-ți menține puterea. 

Exercițiile fizice mai ajută la creșterea densității osoase și la prevenirea osteoporozei. Sporturile precum gimnastica, alergatul și fotbalul sunt mai eficiente în acest sens decât înotul sau ciclismul.

Mișcarea te ajută să pierzi în greutate 

Orice persoană care a încercat să scape de kilogramele în plus poate să-ți spună că, pe lângă o dietă sănătoasă și echilibrată, mișcarea este extrem de importantă. Când faci mișcare, arzi calorii. Cu cât exercițiile sunt mai intense, cu atât mai multe calorii arzi. 

ADVERTISING

Chiar dacă nu poți să mergi prea des la sală, fă cât mai multă mișcare acasă. Lucruri simple, precum folosirea scărilor în locul liftului, mersul pe jos, chiar și o repriză de curățenie te poate ajuta să-ți menții greutatea sub control. Important este să faci o formă sau alta de activitate fizică.

Mișcarea crește nivelul de energie 

După cum am văzut mai sus, exercițiile fizice regulate ajută la creșterea masei musculare. Acestea mai contribuie și la mărirea rezistenței la efort. Asta înseamnă că vei obosi mai greu și vei avea mai multă energie. 

Acest lucru este valabil chiar și pentru persoanele care suferă de oboseală cronică sau au alte probleme serioase de sănătate. 

Mișcarea îmbunătățește calitatea somnului 

Activitatea fizică regulată te va ajuta să adormi mai repede și să ai un somn mai adânc și mai lung. Ai grijă doar să nu faci mișcare chiar înainte de somn; asta te-ar putea face să ai prea multă energie și te-ar putea împiedica să adormi. 

Mișcarea te face să te simți mai fericit

Exercițiile fizice te pot ajuta să te simți mai relaxat, mai fericit și mai puțin stresat. De asemenea, te fac să te mai simți mai bine cu privire la aspectul tău fizic, ceea ce duce la creșterea încrederii în sine. 

Mișcarea îți poate îmbunătăți viața sexuală

S-a demonstrat că exercițiile fizice te pot ajuta să ai și o viață sexuală mai bună. Acestea te ajută o ai o inimă mai puternică, îmbunătățesc circulația și tonusul muscular și sporesc flexibilitatea, iar toate acestea contribuie la îmbunătățirea vieții tale sexuale. 

În cazul bărbaților, de exemplu, s-a demonstrat că aceia care fac mișcare în mod regulat au mai puține șanse să sufere de disfuncții erectile.

Mișcarea are numeroase beneficii pentru sănătatea ta fizică și psihică. Potrivit OMS, adulții ar trebui să practice săptămânal cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă ori o combinație între acestea.[3] 

Așa că ieși la o plimbare, fă o tură de alergare, mergi la sală, înscrie-te la un curs de dans. Sunt multe modalități în care poți face mișcare, trebuie doar să o găsești pe cea mai potrivită pentru tine. 

Bibliografie

  1. Mayo Clinic Staff. “7 Great Reasons Why Exercise Matters.” Mayo Clinic, Mayo Clinic, 8 Oct. 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389. Accessed 13 Jan. 2022.
  2. “The Top 10 Benefits of Regular Exercise.” Healthline, 10 Feb. 2017, www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-exercise#TOC_TITLE_HDR_11. Accessed 13 Jan. 2022.
  3. World Health Organization. “Physical Activity.” Who.int, World Health Organization: WHO, 2020, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity. Accessed 13 Jan. 2022.