Cei mai buni 5 jucători de fotbal români din toate timpurile

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România a produs de-a lungul timpului unii dintre cei mai buni sportivi din lume în diverse sporturi, iar fotbalul nu este o excepție. Atunci când se aflau în cea mai bună formă a carierei lor, jucătorii români din lista noastră au fost adevărate staruri internaționale, capabile să altereze rezultatul unui meci de unii singuri. În afară de faptul că România a avut o națională puternică care a lăsat o impresie bună la Campionatele Mondiale la care a participat, jucătorii români au făcut parte și din cele mai importante cluburi de fotbal din istorie. Dar cine sunt acești fotbaliști din topul nostru?

ADVERTISING

Este un fapt cunoscut că majoritatea fanilor români ai fotbalului consideră că Gheorghe Hagi este cel mai bun jucător român din istorie, dar un număr mai mic de fani contestă acest lucru și îi acordă această onoare lui Nicolae Dobrin. Din păcate, nu vom știi răspunsul niciodată, pentru că cele două mari legende au jucat în ere diferite. Dar destulă vorbărie, haideți să descoperim împreună lista cu cei mai buni jucători români din toate timpurile.

Gheorghe Hagi

Gheorghe Hagi s-a născut pe data de 5 februarie 1965 și este un fotbalist român ce a fost considerat unul dintre cei mai buni jucători din lume în anii 1980 și 1990 și indiscutabil cel mai talentat jucător român din toate timpurile. Fanii echipei turcești, Galatasaray îl numesc “Comandantul” iar românii îl numesc “Regele”. Momentan, Hagi este patronul echipei Viitorul Constanța. 

ADVERTISING

Printre nominalizările lui Hagi se numără și câștigarea titlului de cel mai bun fotbalist român al anului de 7 ori și este considerat unul dintre cei mai importanți jucători pe care i-a avut naționala de fotbal a României, fiind poreclit “Maradona din Carpați”. Această poreclă și-a atras-o datorită stilului asemănător al jocului cu legendarul Maradona, Hagi având și el o tehnică, dribling, viziune, de invidiat. Pe lângă astea, Hagi era și un bun pasator dar și un finalizator desăvârșit. Hagi a participat la 3 Campionate Mondiale, în 1990, 1994 și 1998 și la 3 Campionate Europene, 1984, 1996 și 2000. El este și al doilea cel mai convocat jucător la națională cu 125 de selecții, și deținător al celor mai multe goluri marcate pentru națională împreună cu Adrian Mutu cu 35 de goluri.

ADVERTISING

Cristian Chivu

Cristian Chivu s-a născut la data de 26 octombrie, 1980 și este considerat unul dintre cei mai importanți fundași din fotbalul autohton. Chivu obișnuia să joace în partea stângă a apărării dar de-a lungul carierei acesta a jucat și ca fundaș central de nenumărate ori. 

Chivu și-a început cariera jucând pentru echipa din orașul local, FCM Reșița pentru ca mai apoi să se transfere la FC Universitatea Craiova în 1998. Un sezon mai târziu, acesta face pasul spre Europa Occidentală, semnând cu Ajax, acolo unde-și va face un nume. Performanțele foarte bune avute la echipa olandeză și faptul că a ajuns să fie și căpitan acolo, i-au adus transferul pe o sumă de 18 milioane de euro la Roma, în 2003. Cu Roma, Chivu a reușit să câștige Cupa Italiei. După Roma, pentru fundașul român a urmat transferul la Internazionale, unde își va petrece restul carierei înainte de retragerea din fotbal din 2014. 

Cu Inter, Chivu a câștigat Serie A, Cupa Italiei și Liga Campionilor în 2010, chiar dacă la casele de pariuri sportive, Inter a pornit de fiecare dată cu șansa a doua. Pentru România, Cristian Chivu a jucat în 75 de partide între 1999 și 2010.

Adrian Mutu

Adrian Mutu s-a născut în 8 ianuarie, 1979 iar momentan antrenează echipa de fotbal Rapid București. Ca jucător, Mutu a jucat ca și mijlocaș ofensiv sau atacant. Cariera și-a început-o jucând pentru Argeș Pitești și jumătate de sezon pentru Dinamo București, înainte să se transfere în Italia, la Inter. După doar 10 meciuri jucate pentru Nerazzurri, acesta a semnat cu Hellas Verona și mai apoi Parma, pentru care a marcat 39 de goluri în următorii 3 ani.

Forma sa excelentă de la Parma i-au adus mutarea în Premier League, la Chelsea pe un transfer de 22.5 milioane de euro. Din păcate problemele cu drogurile i-au făcut pe cei de la Chelsea să rupă contractul, dar după perioada de suspendare, acesta a semnat cu Juventus. Dar și acolo l-a urmărit ghinionul, din cauza unui scandal din fotbalul italian, Juventus a fost retrogradată în Serie B. Atunci Adrian Mutu a decis să semneze cu Fiorentina, unde a jucat constant timp de 5 ani și a devenit o legendă a clubului.

Ultimii săi ani din carieră au fost petrecuți la echipe mici precum Cesena, Ajaccio, Petrolul Ploiești, Pune City sau ASA Târgu Mureș. Mutu s-a retras oficial din fotbal în 2016. Pentru România, Mutu a jucat 77 de meciuri și a marcat 35 de goluri.