Comisia Centrală a Arbitrilor a solicitat, marți, furnizorului de tehnologie VAR explicații pentru faza controversată de arbitraj din meciul FCSB – Farul 1-1, când – în minutul 58 – a fost anulat pentru un presupus ofsaid golul marcat de Louis Munteanu.
Printr-un comunicat oficial postat pe site-ul FRF, Comisia Centrală a Arbitrilor a dat publicității explicațiile primite din partea furnizorului de tehnologie VAR.
Faza golului anulat lui Louis Munteanu a fost analizată în camera VAR de 3 ori, de fiecare dată cu același rezultat, ofsaid. Asta a dus la decizia controversată, care se pare că n-a fost corectă, după cum explică furnizorul pentru CCA.
"În urma partidei FCSB – Farul Constanța din etapa 24 și a discuției cu arbitrul VAR, Comisia Centrală a Arbitrilor a solicitat furnizorului de tehnologie VAR explicații privind faza din minutul 58 în urma căreia echipei Farul Constanța i-a fost anulat un gol pe motiv de ofsaid.
Arbitrul VAR al partidei a transmis Comisiei Centrale a Arbitrilor că faza respectivă a fost analizată în meci de trei ori, de fiecare dată cu același rezultat prezentat și pe transmisiunea partidei. Motiv pentru care, în ciuda faptului că distanța între atacant și ultimul apărător părea prea mare, a fost validată decizia de ofsaid generată de sistemul VAR.
Ca urmare a distanțelor neveridice (valori reieșite din trasarea liniilor și pozițiile observate cu ochiul liber), CCA a solicitat un punct de vedere din partea operatorilor pentru lămurirea situației.
Reprezentanții furnizorului de tehnologie VAR au transmis o informare oficială pe adresa CCA:
„La meciul FCSB – Farul Constanța din etapa 24 a existat o situație de analiză a unei posibile poziții afară din joc, soluționată greșit de către operatorul de reluări, acest fapt conducând la anularea unui gol marcat de echipa oaspete. Operatorul de reluări nu a respectat întocmai procedura de trasare a liniilor aferente jucătorului aflat în atac, acest lucru ducând la apariția unor denaturări ale distanțelor dintre jucătorii implicați în analiza fazei suspecte de ofsaid. Operatorul de reluări a utilizat greșit procedura numită triangulație, folosită atunci când un jucător se află cu o parte a corpului în aer și, astfel, rezultatul analizei a fost unul eronat. De menționat faptul că analiza a durat mai mult decât în mod obișnuit pentru a stabili cu exactitate momentul lovirii mingii, proces dependent de sincronizarea camerelor de filmat, și pentru că procesul de analiză a fost repetat de trei ori, de fiecare dată cu același rezultat eronat. Pentru greșeala din meci operatorul de reluări a fost sancționat și reținut de la delegări pe o perioadă nedeterminată”", se arată pe site-ul FRF.