ANAD face noi precizări: Cum s-a ajuns la a doua acuzație de dopaj în cazul Simonei Halep

ANAD face noi precizări: Cum s-a ajuns la a doua acuzație de dopaj în cazul Simonei Halep
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Națională Anti-Doping, a vorbit din nou despre cazul de dopaj în care Simona Halep (31 de ani) așteaptă un verdict după audierile de la Londra.

La finalul lunii iunie, Simona Halep a mers la Londra împreună cu avocații săi pentru a da explicații în cazul de dopaj în care este implicată din toamna lui 2022, după ce a picat un test doping efectuat la US Open, ultimul turneu la care a participat.

Directoarea ANAD, Gabriela Andreiașu, a explicat cum a ajuns Simona Halep să aibă parte de o a doua acuzație de dopaj, iregularități în pașaportul biologic.

ADVERTISING

"Iregularități în pașaportul biologic se referă la modificari ale unor parametrii pe care îi identifică laboratorul de control anti-doping. Sunt parametrii foarte bine stabiliți, identificați de laborator, încărcați în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System).

Când se identifică valori modificate, sistemul ADAMS atrage un semnal de alarmă, terminologia este „flag in ADAMS” dupa care expertul care interpretează pașaportul biologic evaluează ce înseamnă această iregularitate.

ADVERTISING

Declarat «likely-doping» (n.r. probabil dopaj), cum a fost in cazul Simonei, s-a urmat procedura de gestionare a rezultatelor. A fost încărcat în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System) rezultatul și apoi controlat, verificat, analizat de autoritatea de gestionare.

Momentul in care un expert pe pașaportul biologic introduce in sistemul ADAMS această opțiune, «likely-doping» pe pașaportul biologic, alt Comitet de Experți revizuiește tot pachetul de documente pe fiecare probă să vadă unde au apărut modificările.

ADVERTISING

Parametrii, indicatorii, markerii din pașaportul biologic al Simonei au fost analizați pe o perioadă mai lungă de timp (n.r. 10 ani). Odată declanșat , se evaluează pașaportul ținând cont de mai mulți parametrii, analizați și anterior dar și după data la care a fost identificat ca moment «likely-doping» (n.r. “posibil doping).

Pașaportul biologic are două module: steroidic și hematologic. Când autoritatea de testare solicită verificarea unei sportive pe pașaportul biologic se recoltează și proba de sânge. Atunci sunt evaluate împreuna: profilul steroidic și profilul hematologic.

Un sportiv este testat pe pașaportul biologic de mai multe ori pe an. Atunci toate probele sportivului sunt evaluate raportat și la un program competițional, program de antrenament, informațiile de localizare pe care (n.r. programul Athelte Central utilizat si de Simona Halep) le introduce în sistemul ADAMS", a spus Gabriela Andreiașu, conform ProSport.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri despre Simona Halep!