Zece secții de terapie intesivă neonatală și de pediatrie au nevoie de susținere

Zece secții de terapie intesivă neonatală și de pediatrie au nevoie de susținere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizația Salvați Copiii lansează un apel către companii, la finalul anului, pentru sprijinirea urgentă a 10 secții de terapie intesivă neonatală și de pediatrie cu echipamente medicale performante. Subfinanțarea secțiilor de terapie intensivă neonatală constituie un factor de risc pentru nou-născuții cu patologii severe și pentru medici, în contextul pandemiei de COVID-19.

În anul 2020, Salvați Copiii a oferit peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți (peste 60 de secții de neonatologie și pediatrie) și 79 de cabinete de medicină de familie.

O bună parte din fonduri au fost obținute cu ajutorul mecanismului de redirecționare a 20% din impozitul pe profit. Salvați Copiii se bazează și în acest an, pe generozitatea companiilor, care pot descărca contractul de sponsorizare de pe www.salvaticopiii.ro/directioneaza și face un apel pentru a reuși susținerea a zece unități medicale la începutul anului 2021.

ADVERTISING

Problemele și vulnerabilitățile cu care se confruntă sistemul medical românesc au fost acutizate și mai mult de criza provocată de pandemie.

În urma numeroaselor solicitări primite de la medici Salvați Copiii dorește să continue sprijinirea imediată a spitalelor care au ca punct de interes major secțiile de primire în regim de urgență pentru copii, maternități și secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți. Printre spitalele cu cele mai urgente nevoi se numără:

  • Spitalul Municipal Dorohoi
  • Spitalul Județean de Urgență Vaslui
  • Spitalul Orășenesc Tg. Bujor Galați
  • Spitalul Municipal Gheorgheni
  • Spitalul Orășenesc Videle, Teleorman
  • Spitalul Universitar de Urgență București
  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu București
  • Spitalul Județean Huși
  • Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu – Severin 
  • Spitalul Județean Călărași

Au nevoie de echipamente vitale: ventilatoare, injectomate, audiometre, monitoare de funcții vitale, ecografe.

ADVERTISING

MEDICII NEONATOLOGI AVERTIZEAZĂ

Medicii neonatologi, alături de Salvați Copiii România, au avertizat public asupra situației de risc în care sunt puși nou-născuții, în urma reducerii bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din maternități și din secțiile de terapie intensivă neonatală și asupra insuficientei finanțări a domeniului de îngrijire medicală neonatală.

„Se observă clar că finanțarea cea mai mică a fost în anul 2020 prin Programele Naționale de Sănătate, respectiv Programul Național de Sănătate a Femeii și Copilului și Programul de Terapie Intensivă, AP-ATI. Anul acesta noi nu am avut probleme de desfășurare a activității deoarece fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate au completat nevoile pacienților internați. Din păcate, nu este aceeași situație în toate spitalele județene de urgență unde sunt mai multe secții de diferite specialități și acolo neonatologia este lăsată pe ultimul loc ca finanțare CAS, încât programele naționale de sănătate reprezintă practic aproape singura soluție de venit.(Prof. Dr. Maria Stamatin, Profesor emerit, Universitatea de Medicină șiFarmacie "Grigore T. Popa", Iași, Președinte al Asociației de Neonatologie din România).

ADVERTISING

Bugetele au scăzut progresiv ajungând, în 2020, în cazul Maternității „Cantacuzino” din București – terapia intensivă neonatală, la 42% (218.000 lei) din bugetul alocat în 2017 (520.000 lei), iar în cazul Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași – Programul Național de Sănătate a Femeii și Copilului și Programul de Terapie Intensivă, AP-ATI, la 61% (404.000 lei) din bugetul alocat în 2018 (667.000 lei).

În ceea ce privește alocările anuale, Spitalul Universitar de Urgență București a primit pentru 2020 mai puțin de jumătate (472.000 lei) din necesarul financiar evaluat în raport cu urgențele de îngrijire a prematurilor (1.000.000 lei), spitalul aflându-se începând din luna octombrie fără buget pe programul AP ATI NN.

În acest context, șansele de supraviețuire a nou-născuților prematuri sunt în mod serios afectate, cu o potențială creștere a mortalității în rândul copiilor care, în prezent, situează România pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată de două ori mai mare decât media Uniunii, de 6,2 decese la 1.000 de nașteri față de 3,5 în UE.[1]

20% din impozitul pe profit asigură porția de viață pentru prematuri

Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Mortalitatea infantilă în România

Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat în ultimii ani.

În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 13 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile aproape dublă (6,2 ‰) față de media de 3,5‰.

O treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame și copii. Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităților administrative, organelor legislative sau instanțelor judecătorești.

" Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca nașterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiții de siguranță și cu toate instrumentele și materialele la îndemână", declarăGabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇