Centrele de date sunt esențiale pentru funcționarea internetului la nivelul la care este posibil astăzi, însă expansiunea lor rapidă din ultimii ani înseamnă pentru comunități din întreaga lume consum imens de resurse naturale, zgomot și poluare.
Beverly Morris, o pensionară din Georgia, și-a văzut liniștea distrusă de construcția unui centru de date Meta la mai puțin de 400 de metri de casa sa. Femeia susține că această construcție i-a afectat puțul privat, provocând o acumulare excesivă de sedimente. Acum, cară apă cu găleata pentru a trage apa la toaletă, scrie BBC.
De asemenea, ea spune că a fost nevoită să repare instalațiile din bucătărie pentru a restabili presiunea apei. Dar apa care curge din robinet are în continuare reziduuri.
„Mi-e teamă să beau apa, dar încă gătesc cu ea și mă spăl pe dinți cu ea. Sunt îngrijorată? Da”, spune ea.
Reprezentanții Meta neagă însă că centrul de date ar avea legătură cu această situație.
Compania a comandat un studiu independent al apei subterane pentru a investiga îngrijorările lui Morris. Potrivit raportului, funcționarea centrului de date „nu a afectat în mod negativ condițiile apelor subterane din zonă”.
Există peste 10.000 de centre de date în întreaga lume, majoritatea fiind situate în SUA, urmate de Marea Britanie și Germania. Iar numărul crește rapid.
Expansiunea din SUA este contestată de o creștere a activismului local – cu proiecte în valoare de 64 de miliarde de dolari (47 de miliarde de lire sterline) amânate sau blocate la nivel național, potrivit unui raport al grupului de presiune Data Center Watch.
Îngrijorările vizează și consumul de apă, întrucât răcirea serverelor necesită multă apă.
Un studiu estimează că centrele de date alimentate de AI ar putea consuma, la nivel global, 1,7 trilioane de galoane de apă până în 2027.
Georgia este una dintre cele mai dinamice piețe de centre de date din SUA. Clima sa umedă oferă o sursă naturală și mai ieftină de apă pentru răcirea centrelor de date, făcând-o atractivă pentru dezvoltatori.
Giganții tech spun că sunt conștienți de impactul centrelor asupra resurselor de apă și iau măsuri.
„Obiectivul nostru este ca până în 2030 să redăm mai multă apă în bazinele hidrografice și comunitățile unde operăm centrele de date decât extragem”, spune Will Hewes, responsabil global pentru gestionarea apei la Amazon Web Services (AWS), care deține mai multe centre de date decât orice altă companie din lume.
El spune că AWS investește în proiecte precum repararea scurgerilor, colectarea apei de ploaie și utilizarea apei uzate tratate pentru răcire. În Virginia, compania lucrează cu fermierii pentru a reduce poluarea cu nutrienți în Golful Chesapeake, cel mai mare estuar din SUA.
Pare doar o picătură în ocean, în condițiile în care o singură interogare AI – de exemplu, o solicitare către ChatGPT – poate consuma cam cât o sticlă mică de apă pe care ai cumpăra-o de la magazin. Și vorbim de miliarde de solicitări zilnic.
C.S.