Un copil din Ucraina a fost nevoit să fugă pentru a doua oară dintr-o ţară aflată în război. În total, 528 de copii din Ucraina au ajuns neînsoţiţi în România

Un copil din Ucraina a fost nevoit să fugă pentru a doua oară dintr-o ţară aflată în război. În total, 528 de copii din Ucraina au ajuns neînsoţiţi în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la debutul agresiunii militare din Ucraina, care a dus la un exod fără precedent în Europa, au fost înregistraţi 528 de copii care au intrat neînsoţiţi în România, dintre care 225 sunt în continuare în centrele din ţara noastră, conform organizației Salvaţii Copiii.

ONG-ul atrage atenția asupra lui Samad, pentru care războiul din Ucraina a însemnat a doua dislocare de acasă, de la școală și de lângă prieteni. La 14 ani, copilul a fost nevoit să fugă de violențele războiului și să se refugieze în România după ce, cu doar opt luni înainte, și-a abandonat alături de părinți casa natală din Afganistan. 

ADVERTISING

“Când a început războiul în Afganistan, ne-am părăsit casa, în care aveam lucrurile noastre. Am încuiat totul și am venit în Ucraina”, povestește Samad. La opt luni distanță, însă, Samad a trebuit să mai fugă o dată de război, cu doar câteva lucruri la el. Se simte puternic: a supraviețuit celor două războaie.

Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se și copii neînsoțiți. Totodată, mai mult de 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă. 

ADVERTISING

Organizația Salvați Copiii transmite că lucrează pentru a identifica familiile și pentru a reuni copiii cu familiile extinse sau cu prieteni din Ucraina, România, Polonia și alte state vecine, unde ucrainenii se refugiază din calea războiului.

Nevoile acute rămân cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care sunt cazați. De asemenea, o vulnerabilitate specială o au  copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.

ADVERTISING

Așadar, cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 EURO.

Amintim că dintre cele 469.284 de persoane din Ucraina care au intrat în România de la debutul crizei umanitare), 4.019 au depus cereri de azil politic, până în data de 17 martie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇