Turcan vrea schimbarea sistemului de asistență socială: Oamenii au nevoie de pachete integrate, nu de bani

Turcan vrea schimbarea sistemului de asistență socială: Oamenii au nevoie de pachete integrate, nu de bani

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, anunţă că vrea să „repună pe tapet” subiectul asistenţei sociale în România, arătând că beneficiarii de asistenţă socială trebuie să beneficieze de pachete integrate, nu de sume de bani care nu le rezolvă problemele.

Raluca Turcan a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Prefecturii Vâlcea, că a constatat că „sunt categorii întregi de oameni vulnerabili care nu s-au aflat ani la rând pe radarul autorităţilor sau, dacă s-au aflat pe radarul autorităţilor, din perspectiva serviciilor sociale statul a fost extrem de deficitar”.

ADVERTISING

Ea a subliniat că nu este suficient ca statul să aloce sume de bani celor asistaţi, întrucât "s-a dovedit că o sumă de bani nu este suficientă pentru persoanele aflate în nevoie".  

Ministrul a afirmat că dacă Uniunea Europeană nu s-ar fi implicat şi nu ar fi cerut modificarea sistemului de asistenţă în centrele pentru copii şi adulţi, România s-ar fi aflat şi acum la nivelul la care era în anii 1990.  

” (...) Afirm răspicat că statul, în materie de asistenţă socială, a fost falimentar. (...) Dacă serviciile sociale ar fi rămas exclusiv în sarcina statului, astăzi am fi avut şi acum centre cu 200-300 de beneficiari, că vorbim de copii sau de adulţi”, a spus Turcan.

ADVERTISING

Accelerarea adopțiilor, o soluție

În ceea ce priveşte centrele de asistenţă socială, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat că doreşte accelerarea demersurilor pentru adopţia copiilor din centrele sociale, dar şi crearea, atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii, de centre de tip familial care să găzduiască mai puţin de 50 de persoane.   

"În centre - dezinstituţionalizarea. Pentru copii - orientarea lor către asistenţă maternală, ulterior către adopţie. Dacă se mai menţin centre de asistenţă socială, acestea să fie sub 50 de beneficiari, să fie reorganizate sub formă de case de tip familial sau unităţi protejate.

ADVERTISING

Dacă vorbim de persoane adulte cu dizabilităţi, soluţia principală este aceea ca centrele să aibă obligatoriu sub 50 de beneficiari, întrucât condiţiile trebuie să fie unele decente în aceste centre”, a susţinut Turcan.  

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇