Ai observat că unii oameni au casele mereu curate și nu îți dai seama cum reușesc? E clar că nu fac curățenie generală de 2 ori pe săptămână, însă care e secretul lor? Îți prezentăm în continuare 5 trucuri pentru o curățenie impecabilă și de durată pe care le poți implementa cu ușurință.
Fă un plan de acțiune
Înainte de a începe curățenia, e bine să îți faci un plan pe etape. Îți recomandăm să gândești 2 liste: una pentru curățenie rapidă, de maxim 30 de minute, cealaltă pentru curățenie de 1 oră.
Iată un exemplu de curățenie eficientă de 30 de minute:
- 10 minute: treci prin fiecare cameră și fă ordine (adună pahare, haine murdare, ambalaje etc, aranjează pernuțele de pe canapea, obiectele de pe mese, comode și alte suprafețe)
- 10 minute: curăță baia și bucătăria (spală vasele, chiuvetele, vasul de toaleta, bateriile de la chiuvete și duș, sticla cabinei de duș etc)
- 10 minute: mătură sau aspiră podelele și șterge rapid petele cu o cârpă
Iar acesta e un exemplu de curățenie de 2 ore:
- 10 minute: schimbă așternutul de pat și pornește mașina de spălat
- 10 minute: treci prin fiecare cameră și fă ordine (vezi detalii mai sus)
- 10 minute: șterge praful
- 20 de minute: curăță bucătăria (spală vasele, chiuveta, blatul și masa de bucătărie, cuptorul cu microunde, plita etc)
- 15 minute: curăță baia (spală chiuveta, vasul de wc, cada sau cabina de duș)
- 20 de minute: aspiră podelele și covoarele
- 15 minute: spală podelele
- 20 de minute: schimba prosoapele, cârpele de bucătărie și pune un așternut nou pe pat
Folosește soluții de curățenie de calitate
Alegerea produselor de curățenie potrivite e esențială. Desigur, nu e obligatoriu să achiziționezi doar detergenți profesionali sau soluții scumpe, însă produsele trebuie să fie de calitate. Altfel, e nevoie să insiști minute în șir pe o suprafață până reușești să o cureți.
De asemenea, ține cont de diferența dintre detergenții acizi și cei alcalini. Soluțiile acide se folosesc pentru a îndepărta petele de rugină și depunerile de minerale. Cele alcaline, în schimb, descompun cu succes depunerile uleioase sau grase. Cât despre cele care conțin clor, se folosesc la dezinfectare și pentru îndepărtarea petelor și a vopselelor.
Folosește produsele de menaj potrivite
Produsele de menaj sunt la fel de importante precum soluțiile de curățenie. Orientează-te către mături, bureți, perii, lavete și mop de calitate și rezistente. Ele te ajută să salvezi timp și efort, curățând cu mai multă eficiență.
Îți recomandăm să alegi produse de menaj de la IgienaPHS, un distribuitor cu o ofertă generoasă de articole. Procesul curățeniei devine astfel mai rapid și simplu.
Nu privi activitatea ca pe o corvoadă
Să recunoaștem, curățenia nu e activitatea preferată a nimănui. Totuși, e necesară și există trucuri de care putem ține cont pentru a nu o considera o corvoadă.
De exemplu, pregătește un playlist cu muzica ta preferată. Cântând și dansând prin casă, vei transforma o activitate plictisitoare în una mai distractivă. Un alt lucru pe care îl poți face e să asculți un podcast sau un audiobook. Chiar te plângeai că nu ai suficient timp pentru asta, nu-i așa?
Menține curățenia
Dacă îți dorești să ai o locuință mereu impecabilă, nu trebuie neapărat să faci curat des. În schimb, menține curățenia, fiind atent zi de zi la starea casei.
Încearcă să pui lucrurile la locul lor după ce le folosești, șterge petele imediat cum le observi, nu lăsa vasele să se adune în chiuvetă, investește într-un aspirator robot și donează lucrurile inutile care doar îți ocupă spațiu.
După cum vezi, poate fi ușor să obții rapid și fără efort rezultate de durată în ceea ce privește curățenia. Cu puțină organizare, și tu poți avea o locuință impecabilă dacă ții cont de sfaturile de mai sus.