Timișoara are căldură și apă caldă doar până luni și sistemul va funcționa la nivel minim

Timișoara are căldură și apă caldă doar până luni și sistemul va funcționa la nivel minim
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a anunţat, joi, că a găsit un furnizor de gaz către Colterm, pentru a se putea relua termoficarea din municipiul Timişoara, însă contractul este valabil până la 1 noiembrie. Sistemul centralizat de termoficare va funcţiona la nivel minim.

”Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat şi Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea cãldurii şi apei calde în locuinţele timişorenilor şi în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore pânã când acest lucru se va simţi în calorifere. Mulţumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi tuturor celor care ne ajutã în aceastã crizã.

ADVERTISING

Din pãcate asta este doar o soluţie temporarã. Noul furnizor a acceptat sã semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 07:00, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcţiona doar la un nivel minim”, a transmis Dominic Fritz prin intermediul unui comunicat de presă, de joi, al Primăriei Timişoara.  

Fritz: Abia începem să realizãm magnitudinea crizei energetice în România

Potrivit edilului, Consiliul Local Timişoara a alocat Colterm numai în această săptămână, 8,3 milioane de lei.  

ADVERTISING

”Consiliul Local a alocat Colterm sãptãmâna aceastã încã 8,3 milioane de lei, pe lângã cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumã record. Dar explozia preţului la gaz la cote fãrã precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriaşe, într-o situaţie de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient sã acopere aceste preţuri. Nici în Timişoara, nici în celelalte oraşe din ţarã care au aceeaşi problemã. Ieri s-a votat în Parlament o lege care va acoperi 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri prin subvenţii de stat, un element important de soluţie”, mai transmite Fritz.  

ADVERTISING

Dominic Fritz vorbeşte şi de ”dezorientarea din piaţa de gaz”.  

”Dupã mai multe sãptãmâni de discuţii şi negocieri cu toţi marii furnizori de gaz şi câteva companii mai mici din România, constat cã dezorientarea din piaţa de gaz este enormã şi de abia începem sã realizãm magnitudinea crizei energetice în România.

Vom continua - împreunã cu toţi care au fost în aceste zile de partea Timişoarei, cu toţi cei care ne-au sprijinit sã traversãm aceastã crizã - toate demersurile pe lângã Guvernul României, Parlament, Comisia Europeanã, astfel încât Timişoara şi celelalte oraşe cu termoficare publicã sã aibã furnizori şi resursele necesare pentru a nu transforma aceastã crizã energeticã într-una umanitară. Timişorenii au suferit destul în ultimele zile”, mai scrie Fritz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇