Șefă de la Protecția Copilului, despre lipsa educației financiare din centrele de plasament: „Nu înțeleg de ce trebuie să privim latura asta negativă”

Șefă de la Protecția Copilului, despre lipsa educației financiare din centrele de plasament: „Nu înțeleg de ce trebuie să privim latura asta negativă”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mii de tineri care părăsesc sistemul de plasament  din România nu știu să-și gestioneze banii. Confruntate cu această situație, autoritățile evită să-și asume vreo responsabilitate și arată tot spre tinerii din plasament. 

  • Gestiunea iresponsabilă a banilor este una dintre principalele probleme pentru tinerii instituționalizați, cărora le lipsesc, în unele cazuri, noțiuni elementare de educație financiară. 
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) este responsabilă direct de dezvoltarea tinerilor din centre și de programele de pregătire pentru dezinstituționalizare. 
  • Reprezentanți DGASPC Prahova susțin că sistemul de protecție din România ar acoperi, de fapt, pe deplin nevoile tinerilor din centre.
  • Programele de formare din timpul instituționalizării asigură pregătirea tinerilor, cred reprezentanți DGASPC și ar fi unele „complexe”. Printre abilitățile dezvoltate sunt gestionarea a 150 de lei/lună, scrierea unui CV,  dezvoltarea stimei de sine, a sentimentului de apartenență și învățarea unor reguli de igienă și politețe. 
ADVERTISING

„Pentru sistemul de protecție din România copiii sunt doar niște numere”, susțin experți în politici sociale și critici ai sistemului. PressOne a confruntat-o cu această situație pe Mihaela Șindrilă, director executiv în cadrul DGASPC Prahova. „Sunt copii care știu ce să facă cu banii ăia și sunt copii care nu o să știe niciodată, pentru că inclusiv copiii cu handicap primesc acești bani”, explică reprezentanta statului.

Citeşte informaţiile integral in articolul publicat de PressOne

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇