Povestea Sarei, tânăra din sistemul de protecție care a mers la terapie pentru a fi din nou fericită

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Sara

Cei 45.000 de copii instituționalizați din toată țara au un acoperiș deasupra capului, hrană, haine. Dacă nevoile bazale le sunt acoperite, lipsa acută este cea de… afecțiune. Majoritatea au nevoie să facă terapie pentru a înțelege ce li s-a întâmplat și pentru a putea lupta cu traumele provocate de abandon și instituționalizare. Centrele de plasament din țară sunt pline de copii care au nevoie să li se oblojească rănile emoționale, dar și de povești de succes în urma terapiei. Sara este una dintre acestea. Și-a dorit mult să vorbească pentru a inspira și alți copii din sistemul de protecție să accepte ajutor, dar și să convingă că psihoterapia chiar poate salva vieți. Află cum poți contribui la fericirea unui copil abandonat. 

Din lipsă de fonduri, prea puțini copii din sistemul de protecție ajung să facă terapia de care au atât de multă nevoie. Terapia este un proces de durată, iar de cele mai multe ori, pentru rezultate vizibile este nevoie de cel puțin 1 an. Aproximativ 100 de euro pe lună costă terapia pentru un copil (4 ședințe), cu discounturile obținute de Ajungem MARI, cel mai mare program educațional în sprijinul copiilor din sistemul de protecție din România. 

ADVERTISING

Asociația a lansat recent campania „Suflet fragil, caut o inimă mare!” pentru a atrage atenția asupra nevoii de psihoterapie în viața copiilor abandonați și pentru a strânge fondurile necesare pentru ca și mai mulți copii să meargă la terapie. Oricine vrea să ajute copiii abandonați să lupte cu traumele sufletești o poate face donând 4 euro pe lună printr-un un SMS la numărul 8864 cu textul „IUBIRE”. Sau poate alege o altă formă de donație disponibilă pe site-ul www.ajungemmari.ro (donație unică sau recurentă prin transfer bancar, redirecționare 20% din impozitul pe venit/profit  - companii etc.).  

„Tot așteptam ca timpul să le rezolve pe toate...”

Sara este proaspăt absolventă a liceului Carol I din Sibiu și, la doar 21 de ani, este de o maturitate fantastică. A fost și ea beneficiară în cadrul DGASPC Sibiu și a învățat cât de important este să primești ajutor de la cineva, să fii ascultat, înțeles și încurajat.

ADVERTISING

„De multe ori auzeam <<timpul le rezolvă pe toate>>, așa că mă retrăgeam în lumea mea unde sufeream în tăcere și așteptam ca timpul să treacă, iar eu să fiu fericită, ceea ce nu se întâmpla și, astfel, uitam să fiu fericită. Dacă pot inspira pe oricine să facă terapie, aș spune: nu aștepta ca timpul să-ți rezolve problemele. Dacă așteptăm ca viața să nu mai fie grea, uităm să ne mai bucurăm și uităm să punem binele nostru pe primul loc. Nu aștepta ca cineva să facă ceva bun pentru tine, începe prin a face tu ceva bun pentru tine. Eu am început când am acceptat propunerea Iarinei, coordonatoarea  Ajungem MARI, de a face terapie și îi MULȚUMESC MULT atât ei, cât și celorlalți voluntari pentru susținere și  contribuții ca terapia să aibă loc”, povestește Sara.

După mai bine de 2 ani de psihoterapie, tânăra este încrezătoare și foarte înțeleaptă. Terapia a ajutat-o să se descopere și să conștientizeze că nu este personajul principal în povestea altora, ci în propria poveste.

ADVERTISING

„Provocarea a fost să-mi scot nu-știu-ul din vocabular”

Încă din primele ședințe a legat o conexiune strânsă cu Luiza, psihoterapeuta ei, și așa s-a format echipa lor bazată pe încredere, sinceritate și devotament. „Sunt convinsă că schimbările au apărut odată cu conștientizările, care la rândul lor au apărut încă din primele ședințe. Au fost multe provocări la început și una dintre ele a fost să-mi scot din vocabular cuvântul „nu știu ” (pe care îl foloseam chiar și atunci când știam) și să-l transform în „eu știu”. Luiza mi-a câștigat încrederea încă de la începutul terapiei. Faptul că este empatică, răbdătoare și înțelegătoare m-a ajutat să-mi exprim cu ușurință gândurile și sentimentele”, adaugă Sara. 

Au fost multe momente din terapie care i-au rămas în minte, dar cel care i-a întărit convingerea de a continua ședințele a fost cel mai important. „A fost chiar în prima ședință când, din cauza timidității, mi-au căzut cu mult zgomot niște piese de joc pe care mă chinuisem să le așez în șir indian pe birou. Luiza m-a întâmpinat cu un râs și cu o energie care mi-au adus aminte de copilul din mine care îndrăznea să fie fericit și să viseze chiar și în momente în care visele păreau niște iluzii. De atunci mi-am spus că nu mă las până nu aduc înapoi acel copil și că nu voi mai renunța niciodată la el”. 

„Sunt pasionată, mai nou, de tot ce înseamnă viață”

Acum Sara își dorește să continue studiile și să facă ceea ce o pasionează de la 12 ani - muzică. „Am fost cooptată într-un proiect muzical TK Music Lab (în parteneriat cu UK) unde cânt la chitară acustică. Dragostea mea pentru muzică a rămas neschimbată de la vârsta de 12 ani când am luat prima chitară în brațe și am făcut parte din Banda C.P.O. (Centrul de Plasament Orlat) cu care am susținut multe spectacole. De asemenea, sunt pasionată de fotografie și desen și, mai nou, de tot ce înseamnă viață, cu provocările și frumusețea ei. Am făcut și fac voluntariat pentru copiii din centrele de plasament”, este mândră Sara. 

Mulți copii și tineri vulnerabili au nevoie să-și exploreze și exprime în siguranță emoțiile dificile asociate cu experiențele de viață traumatizante și să prindă încredere în ei și în ceilalți. Traumele nu trebuie să fie pe viață – chiar pot face asta prin intermediul ședințelor de terapie. Costul mediu pentru o ședință este de 120 de lei. Cu 1.200 de lei, un  copil poate merge la 10 ședințe de terapie adaptată nevoilor lui. 

Trimite IUBIRE prin SMS la 8864 și donează 4 euro pe lună pentru Ajungem MARI, pentru terapia copiilor instituționalizați. Mai multe informații despre campanie și nevoie poți citi aici.