Patru metode de creștere a duratei de viață a unui acoperiș

Patru metode de creștere a duratei de viață a unui acoperiș
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Integritatea și durabilitatea unui acoperiș joacă un rol esențial în menținerea rezistenței structurale a unei clădiri și în protejarea acesteia față de diverși factori meteorologici și alți agenți de degradare ce ar putea să o afecteze. Având în vedere valoarea însemnată a investiției legate de realizarea acestui element constructiv și a rolului important pe care-l joacă, proprietarii de clădiri sunt obligați să realizeze anumite demersuri prin care să extindă durata de viață a acoperișului. 

Printre metodele ce pot fi aplicate pentru prelungirea protecției oferite de un acoperiș pentru o casă sau un alt spațiu există unele care trebuie să fie utilizate înainte de construirea efectivă a acestuia, precum și altele ulterioare. Una dintre cele mai importante măsuri recomandate de toți specialiștii în construcții este întrebuințarea unor materiale de tip premium, cum ar fi sistemele complete de acoperișuri oferite de Lindab.ro, producător recunoscut pentru calitate și durabilitate.

ADVERTISING

Iată cum se poate prelungi durata de viață a unui acoperiș în vederea obținerii unei protecții superioare a clădirilor!

Acoperișul este un element structural, supus în mod constat stresului ambiental și, din acest motiv, se impune o abordare atentă pentru gestionarea potențialelor probleme ce pot să apară de-a lungul timpului. Deși metodele ce trebuie să fie aplicate necesită o investiție inițială mai mare decât în cazul variantelor economice, prelungirea duratei de viață va suplini, cu siguranță, aceste costuri suplimentare.

  1. Partea expusă a acoperișului este învelitoarea și, de aceea, acestei componente trebuie să i se acorde o atenție deosebită. Unul dintre materialele cu o durată de viață însemnată și care rezistă cu succes condițiilor meteorologice extreme este țigla metalică. Cunoscută prin rezistența la coroziune, la șocuri mecanice și la rugină, acest material oferă utilizatorilor numeroase avantaje pe lângă durata de viață de cel puțin cincizeci de ani (pentru materialele de calitate superioară, montate conform indicațiilor producătorului);
  1. Un acoperiș calitativ trebuie să fie dotat cu un sistem de ventilație corespunzător. Din cauza modului de construcție, în zona acoperișului se acumulează umiditate ce trebuie eliminată printr-un sistem de ventilație natural în vederea prevenirii acumulării acestuia sub acoperiș. În caz contrar, excesul de apă poate să ducă la apariția și dezvoltarea mucegaiului ciupercilor și insectelor dăunătoare ce vor degrada într-o perioadă scurtă structura de rezistență construită din lemn;
  1. Un alt element ce contribuie la prelungirea duratei de viață a acoperișului este asigurarea unei izolații termice corespunzătoare, precum și a unei hidroizolații corecte. În acest mod se reduc fluctuațiile de temperatură, care ar putea să contribuie la degradarea acoperișului și nu este permisă infiltrarea apei provenite din ploi sau din topirea zăpezilor;
  1. Acoperișul este o structură ce trebuie să fie întreținută regulat pentru a se prelungi durata de viață. În acest sens este necesară intervenția pentru îndepărtarea resturilor și a plantelor ce ar putea crește în diferite zone ale acoperișului și care ar putea reține umiditatea într-un mod distructiv pentru structura materialului de construcție. De asemenea, printr-o inspecție regulată pot fi observate micile probleme și se poate interveni înainte ca acestea să devină prea costisitor de îndepărtat. 
ADVERTISING

În concluzie, utilizarea unor metode specifice pentru prelungirea duratei de viață a acoperișului este cea mai bună variantă pentru evitarea unor cheltuieli costisitoare din cauza necesității înlocuirii structurii degradate.