Patru metode de aplicat pentru construirea unui acoperiș durabil și eficient

Patru metode de aplicat pentru construirea unui acoperiș durabil și eficient
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Domeniul construcțiilor cunoaște o evoluție constantă, în ultima vreme accentul punându-se pe realizarea unor clădiri durabile și eficiente energetic. Preocuparea vine în legătură cu grija tot mai mare față de protejarea mediului înconjurător, prin scăderea consumului de energie în vederea climatizării spațiilor interioare și a ridicării unor construcții care să reziste cât mai mult în timp, fără a necesita reparații costisitoare. Un element semnificativ, de care trebuie să se țină cont în acest sens, este reprezentat de construirea unui acoperiș care să ofere avantaje reale din ambele puncte de vedere. 

ADVERTISING

Alegerea unor metode potrivite pentru ridicarea unui acoperiș durabil și eficient este o responsabilitate pe care fiecare proprietar de clădiri rezidențiale sau comerciale trebuie să o aibă în vedere. Dintre materialele ce pot fi utilizate în acest sens se remarcă țigla metalică de tip premium cu ajutorul căreia se pot realiza acoperișuri rezistente, durabile și cu o estetică superioară. Lindab.ro este un furnizor recunoscut la nivel european pentru calitatea desăvârșită a țiglei metalice de tip premium, care are o durată de viață apreciabilă, de cel puțin cincizeci de ani în condițiile unui montaj conform recomandărilor producătorului.

ADVERTISING

Iată ce metode pot fi aplicate pentru ridicarea unui acoperiș durabil și eficient!

Foto: Pixabay

Acoperișul clădirilor este un element care protejează structura clădirii împiedicând pătrunderea umezelii către aceasta și, în același timp, îndeplinește un rol semnificativ în reducerea consumului de energie, fiind știut faptul că majoritatea pierderilor în acest sens se realizează prin partea superioară a construcției. Aceste probleme pot fi evitate cu ușurință prin aplicarea unor proceduri care oferă o structură de calitate. 

  1. Durabilitatea unui acoperiș depinde în mare măsură de selectarea unor materiale de construcție rezistente la intemperii, șocuri mecanice, coroziune și rugină. Un material care răspunde cu succes acestor provocări este țigla metalică, fabricată din oțel de calitate acoperit cu un strat de protecție special pentru protejarea materialului de influența distructivă a apei, radiației ultraviolete și a șocurilor mecanice. Un astfel de material vine și cu avantaje în ceea ce privește disponibilitatea unor modele variate, în culori de la cele clasice, care imită la perfecție țigla clasică, până la cele îndrăznețe, destinate proiectelor deosebite.
  2. Structura de rezistență a acoperișului trebuie să îndeplinească două condiții pentru a rezista o perioadă cât mai lungă. În primul rând, este indicată utilizarea unor materiale corespunzătoare din punct de vedere al dimensiunilor și calității și, în al doilea rând, este esențială ancorarea acesteia de structura clădirii pentru a face față unor condiții meteorologice extreme, cum ar fi furtunile sau încărcările mari de zăpadă.
  3. Eficiența acoperișului depinde de izolarea acestuia pentru a împiedica pierderile de energie termică. Materiale precum vata minerală sau spuma poliuretanică oferă un grad de izolare superior, ceea ce duce la reducerea semnificativă a facturilor la energie. Izolarea corespunzătoare are și rol de protecție a acoperișului, deoarece împiedică acumularea de umezeală în zonele sensibile.
  4. Acoperișurile moderne pot oferi un grad ridicat de eficiență prin încorporarea în structură a unor elemente care permit realizarea de economii importante. Exemple în acest sens sunt reprezentate de sistemele pluviale, care permit folosirea apei de ploaie în alte scopuri (irigații, adăparea animalelor, apă menajeră) sau sistemele solare fotovoltaice sau de generare a apei calde menajere, ce pot oferi chiar o independență energetică totală.
ADVERTISING

În concluzie, eforturile în vederea ridicării unui acoperiș durabil și eficient sunt benefice, deoarece oferă posibilitatea realizării unor economii semnificative, dar și a unei protejări corespunzătoare a mediului înconjurător.