Papa Francisc susţine renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile Covid-19, sprijinind astfel propunerea preşedintelui american Joe Biden care a fost respinsă de anumite state europene, inclusiv de Germania.
Într-un discurs înregistrat pentru un concert caritabil prin care se promovează accesul echitabil la vaccinuri, Suveranul Pontif a spus că lumea a fost infectată cu „virusul individualismului”, citează Reuters.
„O variantă a acestui virus este naţionalismul închis, care împiedică, de exemplu, o internaţionalizare a vaccinurilor”, a spus el în mesajul pre-înregistrat. „O altă variantă este când punem legile pieţei sau ale pieţei de proprietate intelectuală deasupra legilor dragostei şi sănătăţii umanităţii”.
Comentariile lui vin în mijlocul dezbaterii privind renunţarea de către companiile farmaceutice la patentul pentru vaccinurile anti-Covid.
Biden s-a exprimat în favoarea acesteia miercuri, luând în seamă apeluri venite din India, Africa de Sud şi alte peste o sută de ţări.
Totuşi, mai multe state europene, inclusiv Germania şi Franţa, s-au distanţat vineri de această sugestie, argumentând că cheia opririi pandemiei o reprezintă producerea şi împărtăşirea de vaccinuri mai rapid.
Mesajul Papei a fost transmis pentru „Vax Live - The Concert To Reunite the World". Concertul va avea loc sâmbătă şi este organizat de Global Citizen.
„Dragi tineri după vârstă şi după spirit, primiţi un cordial salut de la acest bătrân care nu dansează şi nici nu cântă ca voi, dar care crede, ca voi, că injustiţia şi răul nu sunt invincibile”, a spus el.
Pfizer promite prețuri mai mici, dar nu dă rețeta
Producătorul german de vaccinuri BioNTech a replicat că nu consideră că suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19 reprezintă o modalitate rapidă de a pune capăt pandemiei.
BioNTech este însă convinsă că o contribuţie importantă la încheierea acestei pandemii va fi asigurată prin extinderea continuă a capacităţilor de producţie şi a adăugat că doreşte să continue să furnizeze vaccinuri către ţările sărace "la un preţ care nu este orientat spre profit".
"Pentru a obţine acest lucru, guvernele, producătorii şi organizaţiile internaţionale şi naţionale trebuie să coopereze pentru a susţine furnizarea de vaccinuri către ţările sărace de la facilităţile de producţie existente şi să contribuie la identificarea unor noi facilităţi de producţie certificate", conform comunicatului BioNTech.
Patentul "nu este factorul care limitează producţia sau furnizarea vaccinurilor noastre", a precizat o purtătoare de cuvânt a companiei germane. Ea a adăugat că procesul de producţie al vaccinurilor este unul complex şi că există un risc al scăderii calităţii, siguranţei şi eficienţei vaccinurilor dacă anumite condiţii de bază pentru producţie nu sunt îndeplinite.
Chestiunea protecţiei patentului noilor vaccinuri anti-COVID19 a fost pe agenda unui summit informal al UE desfăşurat în Portugalia în această săptămână, după ce Washingtonul a anunţat că susţine această chestiune, obligând practic blocul european să-şi reevalueze poziţia.
Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat împotriva acestei măsuri, iar majoritatea liderilor europeni nu o consideră o rezolvare magică pentru pandemie, mai notează DPA