Nu, nu te cheamă nimeni la război. Nu te speria de F-16! MApN combate valul de panică și anunță zboruri la mică înălțime

Nu, nu te cheamă nimeni la război. Nu te speria de F-16! MApN combate valul de panică și anunță zboruri la mică înălțime
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De câteva săptămâni, instituţiile statului nu se ocupă cu informarea, ci mai mult cu combaterea dezinformării.

Azi MApN răspunde la valul de panică creat pe reţele de false încorporări „secrete” şi avertizează populația că aeronave militare vor executa, în toată țara, până pe 2 iulie, antrenamente la înălțimi mici, inclusiv supersonicele F-16 Fighting Falcon.

„Nu au început încorporările!”

Ministerul Apărării atrage din nou atenția, marţi, asupra unui val de dezinformări și postări alarmiste care circulă intens pe rețelele sociale, menite să inducă panică în rândul populației. Subiectul principal al acestor manipulări: încorporări „secrete” și trimiterea de trupe românești în Ucraina – lucruri complet false, avertizează oficialii.

Nu au început încorporările!” transmite clar MApN, după ce pe Internet au reapărut postări care susțin, fără temei, că autoritățile române ar fi început mobilizarea rezerviștilor.

În realitate, în județele Olt, Giurgiu și Teleorman are loc în perioada 26–30 mai un exercițiu militar planificat și anunțat, MOBEX OT-GR-TR-25, care nu implică încorporarea populației, ci doar evaluarea rezervei de mobilizare, o acțiune de rutină desfășurată periodic.

Mai mult, emiterea ordinelor de chemare de către centrele militare pentru clarificarea situației militare este o procedură legală și prevăzută de lege (Legea nr. 446/2006), nu o etapă pregătitoare pentru vreun conflict.

„Executarea serviciului militar obligatoriu a fost suspendată pe timp de pace în România încă din 2007. MApN nu are în vedere revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci doar soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat”, reiterează instituția.

500077906_1174219928076463_1316521099592543203_n

Zboruri joase cu F-16

În plus, Forţele Aeriene anunţă că în perioada următoare vor face zboruri de antrenament la înălţimi mici, în toată ţara. Se vor folosi inclusiv aeronave F-16 Fighting Falcon.

”Aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor executa, în perioada 27.05-02.06.2025, zboruri de antrenament la înălţimi mici, precum şi zboruri în regim supersonic cu aeronave F-16 Fighting Falcon, pe întreg teritoriul ţării, cu luarea tuturor măsurilor de siguranţă aeriană şi reducere a impactului fonic asupra populaţiei civile”, este comunicatul oficial.

 Instituţia precizează că ”aceste exerciţii au scopul de a contribui la îmbunătăţirea capacităţii de reacţie a personalului aeronautic în orice situaţie”.

Dezinformări în lanț: Metrorex, TikTok, documente scoase din context

Noua rundă de panică referitoare la încorporare vine la doar câteva zile după ce MApN a mai contracarat alte două campanii de dezinformare, lansate tot în spațiul online.

Pe 22 mai, platforma InfoRadar a semnalat răspândirea unui document intern Metrorex, prezentat în mod fals ca dovadă că România ar pregăti mobilizarea rezerviștilor pentru a-i trimite în Ucraina. Documentul era însă o simplă cerere de actualizare a situației privind obligațiile militare, emisă anual conform legii.

O zi mai târziu, pe 23 mai, o nouă tentativă de manipulare a fost observată pe TikTok, unde se propagau așa-zise „dovezi” că România ar fi decis să trimită trupe în Ucraina. Manipularea se baza pe un material video scos din context, o declarație din februarie 2025 a președintelui interimar, prezentată în mod fals ca fiind recentă și decisivă.

„Toate aceste speculații sunt false. România a transmis clar că sprijinul pentru Ucraina nu va include sub nicio formă trimiterea de militari români în zona de conflict”, subliniază MApN.

Un mesaj clar: Nu vă lăsați manipulați!

Ministerul Apărării îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și să nu cadă pradă postărilor virale construite pe temeri, jumătăți de adevăr și interpretări forțate.

„Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației”, transmite instituția.

Într-un context regional tensionat, astfel de campanii false pot afecta încrederea publicului și pot crea presiune socială nejustificată. Responsabilitatea informării corecte rămâne o armă esențială într-un peisaj digital tot mai vulnerabil la manipulare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇