Lecția de viață care l-a învățat că „nu pot” înseamnă, de fapt, „pot”

Lecția de viață care l-a învățat că „nu pot” înseamnă, de fapt, „pot”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Radu așa s-a născut, cu un picior mai scurt decât celălalt. O dizabilitate locomotoră, pe înțelesul tuturor, de la care îl dor articulațiile non-stop. A ajuns, însă, să se adapteze la durere, chiar dacă nu există noapte în care să nu se trezească de 20-30 de ori de durere.

Eu m-am născut așa, dar în urmă cu trei ani, m-am accidentat la spate. Și atunci au început durerile. Durerea de spate a trecut după vreo 2 săptămâni, dar s-a mutat durerea în picioare și atunci am pierdut mai toată flexibilitatea. Am continuat să fac sport, cât mai puteam. Anul trecut, când a început pandemia, nu am făcut deloc mișcare pentru că nu aveam unde. Și am crezut că odihna îmi va face bine. Dar nu, a agravat situația”, ne-a spus Radu Hojda.

ADVERTISING

Omul din scaunul cu rotile i-a schimbat viața

Când s-au deschis parcurile, s-a apucat de sport. Și, într-o zi era foarte obosit, dar și-a zis că mai stă 30 de minute să se antreneze. Atunci a văzut un scăunel cu rotile și pe omul din el, care se apropia de zona unde era Radu. L-a văzut coborând din cărucior și aruncând-l peste cele 2 trepte mari. Apoi a coborât și el în 2 mâini, dar totul a fost foarte natural. L-a văzut că încearcă să urce un spalier în mâini. A urcat până sus. I s-a părut foarte periculos ce face omul din scaunul cu rotile. Radu, fiind cu un prieten la inele, l-a invitat să se antreneze cu ei și a început să-i coboare inelele la nivelul lui. După o săptămână, s-au întâlnit din nou și Radu a aflat de Climb Again, centrul de escaladă în care tinerii cu dizabilități se pot antrena.

ADVERTISING

Radu făcea oricum mult sport, sportul nu a lipsit niciodată din viața lui. În ultimii ani s-a antrenat cu un grup în parc. La -20 grade, cu căciulă, 2 straturi de mănuși sau pe ploaie. Spune că motivația venea din dorința de a le demonstra altora că poate mai mult decât ei și atunci nici nu mai era luată în seamă dizabilitatea lui. 

A mai auzit el că escalada ajută și s-a mai gândit să încerce, dar când a auzit că ai nevoie de ham, espadrile, instructor, i s-a părut complicat din cauza picioarelor lui. Știa că e un sport de picioare și având o dizabilitate, nu credea că va găsi pe cineva care să il învețe. Obișnuia să se uite la filme, vedea cum se cațără alții și apoi se uita la picioarele lui și cum îsi târșie el picioarele și s-a gândit că nu are nimeni timp să îl învețe pe el. Așa că din start a plecat cu “nu pot”. 

ADVERTISING

Tot ce se intamplă este doar o lecție pe care trebuie să o învețe

La centrul Climb Again, însă, a descoperit o altă lume. Sala de escaladă, deschisă atât celor cu dizabilități, dar și celor fără dizabilități, l-a învățat că, de fapt, poate. Văzându-i pe cei care au dizabilitate, continuând să facă ceea ce fac, să participe la competiții și să aibă realizări, l-a schimbat mai mult mental decât fizic. Povestește cum a văzut determinarea lui Răzvan, Cosmin sau Angelo și că nu se dau bătuți, în ciuda dizabilității lor de vedere. Văzându-i pe ei cum își depășesc condiția, și-a spus că nu vrea să se plângă, chiar dacă are durerile pe care le are și că vrea să facă ceea ce fac și ei. De la ei și-a luat motivația și a început să ignore durerea fizică. 

Acum, încearcă să le insufle și copiilor care vin la escaladă la Climb Again că tot ce se întâmplă cu ei e doar o lecție pe care trebuie să o învețe, că ei nu au dizabilitate. Pentru Radu e greșit să facă comparație între tipici și cei cu dizabilități și îi tratează cu egalitate. “Asta pentru că nici mie când am fost mic nu mi s-a zis că am o problemă, am fost încurajat că sunt ok.”

Radu și-ar dori ca oamenii să-și dea seama că viața nu e despre lucruri materiale, ci despre ceea ce oferi, contează mai mult să oferi decât să primești.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. 

Deschis la inițiativa lui Claudiu Miu, sportiv de performanță care a suferit un accident, centrul Climb Again organizează din 2014 sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emoțional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again este și coordonatorul Lotului Național al României de Paraclimbing.

Dacă vrei să ajuți, donează 2 euro prin SMS la numărul 8844 cu textul VEZI și un copil sau un tânăr cu dizabilități va fi mai aproape de a-și depăși limitele, făcând terapie prin escaladă!

O campanie susținută de: news.ro, agerpres.ro, doctordebine.ro, manager.ro, viva.ro, unica.ro, avantaje.ro, Thinkdigital, spotmedia.ro, muntii-nostri.ro totuldespremame.ro, smartliving.ro, kudika.ro, garbo.ro, 9am.ro, wall-street.ro, Rock FM, Blitz TV, Itsy Bitsy FM, Mistic Media, Spectacular, Universal Solution.