Achiziția unei case sau a unui apartament se numără printre cele mai importante investiții pe care un om le face pe parcursul vieții.
Înainte de o tranzacție de acest gen are loc o vizionare, în cadrul căreia potențialul cumpărător ia un prim contact cu imobilul care îl interesează. Nu este neapărat obligatoriu să iei o decizie definitivă după prima vizionare, ba chiar este recomandat să vizitezi mai multe imobile, pentru a avea mai multe opțiuni. Cu această ocazie trebuie să fii atent la anumite detalii importante, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Aspectul exterior și interior al clădirii
O primă impresie ți-o poți face în funcție de modul în care imobilul arată la exterior, dar și de condițiile în care se prezintă casa scării. Un imobil cu aspect neîngrijit, cu tencuiala crăpată, sau cu scara interioară năpădită de mizerie și mirosuri neplăcute, nu este cel mai bun spațiu în care ți-ai dori să locuiești.
În schimb, dacă vrei să-ți cumperi un apartament cu 2 camere în ansamblul rezidențial Aqua City, vei constata la vizionare cu totul alte condiții. Blocurile sunt noi, bine întreținute, iar pe scările interioare nu vei găsi nici urmă de mizerie sau deșeuri abandonate.
Lista datornicilor la întreținere
La parterul fiecărui bloc se află un avizier pe care sunt afișate listele cu facturile curente la întreținere, precum și apartamentele care au restanțe la plata acestora.
Este recomandat să consulți aceste liste din două motive importante. În primul rând, trebuie să te asiguri că apartamentul care te interesează nu figurează cu restanțe le întreținere, restanțe pe care le-ai putea „moșteni” odată cu achiziția acestuia.
De asemenea, pe baza listelor afișate, îți poți face o idee cât mai exactă despre valoarea întreținerii pentru apartamentul care te interesează.
Starea apartamentului
Odată intrat în apartament, nu te lăsa păcălit de aparențe, pentru că acestea pot ascunde anumite nereguli pe care n-ai vrea să le descoperi mai târziu. O primă impresie ți-o poți face după cât de bine este întreținut apartamentul - dacă este curat și lucrurile în interior sunt bine aranjate.
Apoi, verifică tencuiala pentru a depista eventuale crăpături sau urme de mucegai, instalațiile sanitare de la baie și bucătărie, instalația electrică și cea de gaze. Ține cont și că pardoselile nu trebuie să scârțâie, ușile și ferestrele trebuie să se închidă bine, iar gresia și faianța trebuie să fie intacte și să nu se miște.
De asemenea, verifică și starea obiectelor sanitare pentru a te asigura că sunt în perfectă stare de funcționare.
Actele imobilului și facturile la zi
Vânzătorul trebuie să-ți prezinte dovada că are toate drepturile legale de a face această tranzacție, pentru a nu avea surpriza să constați ulterior că altcineva își revendică dreptul de proprietate asupra imobilului.
Așadar, trebuie să tratezi doar cu proprietarul sau reprezentantul legal al acestuia, iar în ambele cazuri, aceștia trebuie să îți prezinte documente care să le ateste calitatea.
Totodată, mai trebuie să ceri proprietarului chitanțele ultimelor facturi la utilități, pentru a fi sigur că acesta este cu plățile la zi.
Facilitățile zonei
Când mergi să vizionezi un imobil, trebuie să cercetezi și zona în care acesta este amplasat, pentru a identifica facilitățile pe care ți le oferă. Este important ca în apropiere să existe un supermarket sau cel puțin un magazin de cartier de unde să-ți poți face cumpărăturile curente.
De asemenea, în funcție de necesități, o școală sau o grădiniță în apropiere constituie un alt avantaj, precum și o zonă verde sau alt spațiu de relaxare.
Un alt aspect este legat de trafic, pentru că acest detaliu influențează în mod direct nivelul de zgomot și gradul de poluare.
Dacă ai ținut cont de toate aceste detalii, iar lucrurile ți se par în regulă, poți considera că imobilul respectiv îndeplinește condițiile pentru a deveni viitoarea ta locuință.