Primarul din Caracal a explicat miercuri la ce foloseşte oraşului din Olt că a devenit staţiune de interes local, hotărâre luată săptămâna trecută de Guvern, despre care premierul Ciucă a aflat de la jurnalişti.
Acordarea acestui nou statut va creşte şansele de accesare a fondurilor nerambursabile pentru reabilitarea unor imobile de patrimoniu, pentru proiecte culturale şi pentru investiţii în agrement, susţine primarul Ion Doldurea.
Primarul vrea turism cultural la Caracal
Edilul a mai fost interesat de obţinerea statutului de staţiune turistică şi în vederea promovării localităţii pentru un turism cultural şi pentru includerea în circuite turistice.
"Cu ce ne avantajează această atestare drept staţiune?
În principal pentru atragerea de fonduri europene, pentru reabilitarea unor imobile de patrimoniu dar şi pentru alte proiecte, pentru că vom obţine un punctaj mai mare şi vom avea şanse mai mari să obţinem finanţare.
Avem deja în derulare proiecte de reabilitare şi restaurare pentru mai multe astfel de imobile, vorbim de muzeu, bibliotecă, casa Hagiescu Mirişte, în acest an vom reabilita parcul 'Constantin Poroineanu'. Iar această atestare ne va ajuta în tot ce înseamnă susţinerea unor proiecte culturale, de agrement.
Avem foarte multe studii de fezabilitate şi documentaţii întocmite pentru reabilitarea unor imobile şi acum şansele de finanţare vor creşte. Şi vrem să promovăm oraşul pentru turism cultural, pentru că avem potenţial, în viitor avem în vedere şi promovarea în cadrul unor circuite culturale, turistice", a declarat Doldurea.
436 de locuri de cazare pentru turişti
Primarul susţine că oraşul a depăşit cu mult punctajul necesar pentru a obţine statutul de staţiune de interes turistic local, având în vedere că erau necesare 90 de puncte şi a obţinut 200.
"Staţiune turistică de interes local este o noţiune puţin forţată, mai indicat ar fi fost, în opinia mea, zonă de interes turistic, pentru că auzind denumirea de staţiune lumea se aşteaptă să cumpere bilete şi să meargă să se trateze de diferite afecţiuni.
În privinţa punctajului pe care l-am întrunit pentru atestare, nu doar că l-am întrunit ci l-am depăşit cu mult. Era necesar să întrunim criteriile pentru 90 de puncte, însă Caracalul a avut vreo 200 de puncte. Oricum nu este vorba de tot municipiul Caracal, de fapt este numai o zonă de interes turistic, unde sunt 134 de obiective de patrimoniu, printre care Teatrul Naţional, sediul primăriei, parcul 'Constantin Poroineanu. Nu sunt incluse zona industrială, cea de blocuri, zonele de case", a spus Ion Duldurea.
Edilul a menţionat că oraşul are şi spaţii de cazare pentru turişti, care în prezent totalizează 436 de locuri. Totodată, Doldurea a adăugat că la Caracal sunt organizate numeroase festivaluri, printre care un festival anual de teatru, festivalul de căluş, festivaluri de muzică etc.
Ciucă nu ştia de Caracal
Din 28 decembrie, România are 35 de noi staţiuni turistice de interes local.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 29 decembrie că nu știa că şi orașul Caracal a fost declarat stațiune turistică.
A aflat de la un jurnalist.
„Caracal? Nu știu și nu am discutat acest subiect. Nu, chiar nu știam. Ieri? Nu…”, a răspuns Nicolae Ciucă.
Întrebat apoi dacă a fost la Caracal și dacă orașul are potențial turistic, Ciucă a replicat: „La Caracal? Da, de mai multe ori. Ceea ce este frumos în Caracal este teatrul”.
„Autoritățile locale trebuie să răspundă pentru o astfel de decizie”, a adăugat Ciucă, subliniind că „sincer, nu am văzut” hotărârea dată de Guvern privind aprobarea atestării ca staţiune turistică de interes local.