Japonezii folosesc pandemia ca pretext pentru a renunța la o tradiție de aproape 700 de ani

Japonezii folosesc pandemia ca pretext pentru a renunța la o tradiție de aproape 700 de ani

Chiar dacă restricțiile cauzate de pandemie se ridică, rând pe rând, mulți japonezi susțin că n-ar mai vrea să participe la tradiționalele petreceri de sfârșit de an, alături de colegi.

Aceste petreceri poartă numele de „bonenkai” și se organizează pentru a-i aduce pe japonezii care lucrează din greu împreună – colegi și șefi, deopotrivă – la aceeași masă, unde să bea, să se relaxeze și să comunice, potrivit The Guardian.

În acest fel, colegii pot lăsa în urmă toate greutățile de peste an și se pot pregăti mai ușor de anul nou shogatsu, seria de evenimente prin care în Japonia se sărbătorește Anul Nou.

ADVERTISING

Bonenkai n-a apărut de ieri, de azi, ci este este o tradiție japoneză care datează din timpul perioadei Ashikaga (1336 – 1573). În acele vremuri, la aceste reuniuni, participanții aduceau mulțumiri pentru lucrurile bune care li se întâmplaseră.

Și, treptat, tradiția a evoluat până la forma pe care bonenkai o are astăzi.

În timpul pandemiei, reuniunile de pahar ale japonezilor au fost mai greu de organizat. Restaurantele erau fie închise, fie funcționau la capacitate redusă.

Dar la acest final de an – în condițiile în care incidența scade – restaurantele ar trebui să fie deschise și să poată primi clienții la capacitate maximă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Numărul companiilor care au anunțat că nu organizează bonenkai a scăzut de la 94% anul trecut la 70%, în acest an.

Numai că japonezii nu prea mai par entuziasmați să se adune la chef cu șefii și colegii de birou.

Ziarul japonez Asahi Shimbun a făcut un sondaj și a descoperit că mulți ar renunța la reuniunea bonenkai. Ba, au fost și cititori care au susținut că aceasta este, de fapt, un „calvar”.

Tendința a fost observată și de Nippon Life Insurance. În urma unui sondaj, compania a stabilit că 60% dintre japonezi consideră că nu e necesar să petreacă alături de colegii de serviciu, în afara orelor de program. Și doar 11% vedeau acest tip de interecțiune ca pe o necesitate.

ADVERTISING

Parte dintre respondenți au susținut că ar fi mulțumiți ca petrecerea să se țină online. Astfel, nimeni n-ar mai avea nimic de comentat la adresa colegilor care nu consumă alcool.

Cu toate astea, mai multe autorități locale au insistat ca bonenkai să se organizeze și în acest an, iar angajații să participe, în ciuda faptului că riscuri de infectare cu coronavirus n-au dispărut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇