Instalarea bateriei pentru duș: cum se realizează

Foto: trendysanitary.ro

Ai achiziționat bateria de duș și urmează să o montezi? Procesul de instalare nu e deloc complicat. Ba din contră – poate fi efectuat chiar și de cei care nu au expertiză în domeniu. Totuși, înainte de a începe, trebuie să-ți pregătești ustensilele de lucru și să ții cont de câteva aspecte importante. 

Cum se realizează mai exact montajul și ce trebuie să ai în vedere pentru un rezultat profesional rămâne să afli în rândurile următoare. 

Pașii de montare a bateriei la duș

Bateria de baie este un element care poate influența atât designul spațiului, cât și nivelul de confort resimțit. Dacă te orientezi către un model de ultimă generație, vei vedea îmbunătățiri semnificative și în ceea ce privește consumul de energie. Există multe produse pe piață care integrează funcții de ajustare a debitului de apă. 

Însă, pentru a te bucura de toate avantajele pe care le prezintă, trebuie să acorzi o atenție deosebită procesului de montare. Nu trebuie să fii specialist pentru a obține rezultatul dorit, însă e indicat să ai în vedere următoarele sfaturi: 

ADVERTISING
  1. Pregătește-ți ustensilele - Primul și cel mai important aspect la instalarea unor coloane de duș sau unei baterii clasice este să alegi instrumentele potrivite. Vei avea nevoie de: cheie reglabilă, silicon sanitar, racorduri S, garnituri și bandă de teflon. Apoi, trebuie să evaluezi condiția suprafeței de lucru și să te asiguri că poți derula cu ușurință întreg procesul. 
  2. Oprește alimentarea cu apă - Pentru a evita posibilitatea infiltrațiilor de apă sau chiar a inundațiilor în timpul montajului, oprește alimentarea de la rețeaua cu apă. Însă, înainte de toate, deschide robinetul și lasă să curgă toată apa rămasă pe instalație. Astfel, vei putea reduce din start accidentele de lucru sau situațiile neprevăzute. 
  3. Scoate dopurile de pe țevile de alimentare - Apoi, curăță orificiile și asigură-te că bateria se poate fixa cu ușurință. În cazul în care întâmpini probleme s-ar putea să fie din cauză că nu ai etanșat cum trebuie prelungirile bateriei. Ai nevoie de cânepă și pastă de etanșare pentru a obține rezultatul dorit. La final, strânge prelungirile la loc cu ajutorul cheii reglabile.
  4. Înfiletează racordurile bateriei - Următorul pas este să instalezi racordurile S, cu ajutorul cărora poți ajusta înălțimea și distanța bateriei. Folosește bandă de teflon și înfășoar-o în jurul racordurilor. Teflonul previne scurgerile de apă și asigură o îmbinare sigură. Apoi, fixează-le în perete, dar ai grijă să nu le strângi prea tare pentru că vei deteriora filetele. 
  5. Montează bateria de duș - Instalează garniturile de cauciuc pe partea din spate a bateriei, la racordurile pentru apă caldă și rece. Înșurubează bateria manual, dar ai grijă să nu aplici prea multă presiune. Pentru un plus de confort, izolează cu silicon sanitar spațiul rămas între baterie și faianță.
ADVERTISING

Singurul lucru care ți-a mai rămas de făcut este testarea funcționalității. Deschide robinetul unei baterii pentru duș și asigură-te că debitul este normal și că nu există posibilitatea apariției infiltrațiilor. Verifică dacă bateria menține temperatura corectă atunci când ajustezi mixul de apă. 

În cazul în care observi nereguli, strânge ușor racordurile sau adaugă mai multă bandă de teflon pentru etanșeitate. Un alt aspect la fel de important de care trebuie să ții cont încă de la început este să alegi un producător de încredere și să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare. Nu toate bateriile se montează la fel. De asemenea, caracteristicile suprafeței de lucru pot influența aspectul și rezistența în timp a bateriei. 

Când ai nevoie de un specialist în instalarea bateriei?

Chiar dacă etapele de instalare pot fi realizate și de un amator în ale bricolajului, există și situații în care trebuie să apelezi la un specialist. 

ADVERTISING

Iată doar câteva dintre ele: 

  • Dacă nu ai experiență în lucrări de instalații sanitare și te simți nesigur în privința procesului de montaj, este mai sigur să apelezi la un profesionist. Orice greșeală care apare în timpul activităților poate duce la uzura echipamentelor și la costuri semnificative pe termen lung. 
  • Pentru modificări majore în baie, cum ar fi mutarea lavoarului, a dușului sau a căzii în altă poziție, racordurile de apă trebuie refăcute. Astfel de proiecte necesită experiența unui instalator, care poate repoziționa țevile și sistemul de canalizare în așa fel încât să nu afecteze în vreun fel experiența utilizatorilor. 
  • În cazul în care sistemul de alimentare cu apă este mai vechi, s-ar putea să întâmpini probleme în momentul conectării bateriei. Racordurile de apă pot fi afectate de coroziune sau depuneri de calcar. De asemenea, racordurile S s-ar putea să aibă nevoie de ajustări speciale.

Oricât de ușoară ar părea în teorie, integrarea unei baterii baie presupune multă răbdare și atenție la detalii. În multe cazuri s-ar putea să ai nevoie de ajutor specializat. Tocmai de aceea, e indicat să evaluezi caracteristicile băii și locului în care urmează să instalezi bateria.

Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de o achiziție pe termen lung!