COVID Delta se răspândește cu rapidiate și în Japonia, unde numărul de cazuri noi și spitalizări a crescut mult în ultima perioadă. Și pacienții sunt din ce în ce mai tineri.
Asta a dus la o situație groaznică în spitale, unde copii chiar și de un an infectați cu COVID sunt separați de părinți și tratați în saloane destinate exclusiv lor, potrivit ABC News.
Și având în vedere că vorbim de COVID, asta se traduce prin faptul că micuții trec prin boală aproape singuri. Sunt schimbați și hrăniți de asistente în echipament de protecție, care petrec cât mai puțin timp în aceste saloane ca să nu se îmbolnăvească și ele.
Și apoi îi lasă plângând, singuri, chiar dacă e împotriva tuturor instinctelor lor.
”Stau lângă pacienții internați cât mai mult posibil, dar în acest caz trebuie să fac contrariul. Practic, ni se spune să nu-i atingem sau să stăm aproape de ei pentru a ne proteja pe noi”, povestește asistenta Megumi Harada.
Aripa destinată bebelușilor și copiilor cu COVID e numită ”zona roșie”. Asistentele fac tot ce pot, le aduc copiilor tablete prin care părinții îi pot vedea și le pot vorbi, însă timpul trebuie limitat, ca expunerea personalului să nu fie mare.
”Sunt foarte stresați. Am pus pe jos o saltea și ne jucăm cu ei, chiar dacă pentru perioade foarte scurte”, mai povestește asistenta.
Copiii vor să se urce la ei în brațe sau să le dea masca jos, ca să le vadă fața.
”Încearcă să îndepărteze echipamentul de protecție pentru că nu îi înțeleg rostul. Ne îmbrățișază pentru că se simt singuri”, spune și medicul pediatru Yukitsugu Nakamura.
Vestea bună este că toți copiii din ”zona roșie” au simptome ușoare - tușesc și le curge nasul - și se recuperează rapid. Stau aici în medie 8 zile. În cele mai multe cazuri, și părinții lor sunt de asemenea internați cu COVID, dar în saloane separate.
Sistemul medical din Japonia, în pragul colapsului
Noul vad de COVID afectează în Japonia în special pacienți între 20 și 40 de ani. Chiar dacă decesele nu au crescut, medicii sunt alarmați.
”Cazurile la persoane de peste 60 de ani au scăzut în Japonia, pe măsură ce această categorie a primit vaccinul. Dar avem pacienți de 30-40 de ani, care au copii mici care se infectează și ei și credem că răspândirea comunitară e în creștere”, spune dr. Nakamura.
În Kanagawa, prefectura de lângă Tokyo, în primele 8 zile din iulie au fost doar 5 cazuri de îmbolnăvire printre copiii de sub 10 ani. Până la începutul lui august, numărul a crescut la 123, ceea ce înseamnă o creștere de peste 2.300%.
În aceeași perioadă, cazurile printre cei între 10 și 19 ani au crescut cu 913%, de la 31 de pacienți, la 314.
În Tokyo, cazurile la copii au crescut cu 524%.
Medicii atrag atenția că nu sunt respectate măsurile anti-COVID. Mii de baruri și restaurante aleg să ignore ordinele guvernului pentru că alternativa este să dea faliment. Și sunt mereu pline de clienți tineri. Dar din păcate pline încep să fie și spitalele de pacienți tineri, care au nevoie de oxigen.
Peste 13.000 de persoane așteaptă un loc în spital sau, la cei cu simptome mai puțin grave, o cameră într-un hotel medical, unde să fie monitorizați cât stau în carantină.
Guvernul deja le-a cerut cetățenilor să stea cât mai mult în case și să evite deplasările neesențiale, pentru că medicii avertizează că sistemul medical e în pragul colapsului și nu mai pot oferi asistență pacienților cu alte patologii, inclusiv în cazul copiilor.