Împărțirea bunurilor după divorț

Împărțirea bunurilor după divorț
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu toate că mulți dintre cei care se hotărăsc să divorțeze cred că procesul de divorț implică automat și partajul, acest lucru nu este neapărat adevărat. Procesul de partaj se poate realiza atât în timpul divorțului cât și după desfacerea căsătoriei. 

În România, majoritatea celor care se căsătoresc, o fac sub regimul comunității legale de bunuri. Acest lucru înseamnă, conform Codului Civil, că orice bun dobândit prin achiziție în timpul căsătoriei de către oricare dintre soți este bun comun în devălmășie și până la proba contrară se prezumă că fiecare dintre ei va primi jumătate din bunuri la momentul partajului.

ADVERTISING

În momentul deschiderii procesului de partaj de cele mai multe ori este nevoie de o expertiză care să stabilească cu exactitate masa partajabilă. Apoi, fiecare dintre soți își poate exprima dorințele cu privire la anumite bunuri. De exemplu, unul dintre ei dorește să păstreze casa iar celălalt vrea neapărat mașina și terenul de la țară. Aici intervine ajutorul unui avocat specializat în divorț și partaj deoarece acesta vă poate ajuta să creșteți procentul pe care îl veți primi din bunurile împărțite. 

ADVERTISING

Deși se pleacă de la prezumția că ambii soți vor primi jumătate din bunuri, pe parcursul procesului aceștia pot veni cu dovezi care să arate că au avut o contribuție mai mare la veniturile familiei. Este important de știut faptul că nu doar contribuțiile financiare pot determina cu cât anume din bunuri vor rămâne soții. Se vor lua în calcul și munca fizică prestată în gospodărie (reparații, construcții etc) sau faptul că unul dintre soți (de obicei soția) s-a ocupat de creșterea și educarea copiilor. Astfel, balanța poate fi înclinată și în favoarea celor care nu au avut neapărat o contribuție financiară la bunăstarea familiei iar un avocat bun în drept civil vă va ajuta să demonstrați acest lucru în fața judecătorului. 

ADVERTISING

Pe lângă bunuri, trebuie luate în considerare și datoriile comune apărute pe perioada căsniciei. De exemplu, un credit luat pentru achiziționarea unui apartament. Instanța va decide care este cota-parte a fiecărui soț în ceea ce privește creditul iar apoi aceștia pot decide cum va fi achitat. De obicei soții cad de comun acord să vândă apartamentul iar din banii obținuți să acopere creditul.  

Există, însă, și bunuri care nu intră în masa partajabilă cum ar fi bunurile dobândite de soți înaintea căsătoriei sau bunurile dobândite de unul dintre soți prin moștenire ori donație. De asemenea, sumele cu titlu de premiu/recompensă, creațiile artistice sau literare sunt considerate bunuri proprii și nu pot fi împărțite.
În orice caz, trebuie să știți că procesul de partaj este unul destul de complicat și stresant pentru ambii soți. Nu vă lăsați pradă sentimentelor sau temerilor că veți rămâne fără nimic, apelați la un avocat bun și luptați-vă pentru ceea ce vi se cuvine!