Hidroizolarea beciului: 3 pași de urmat

Hidroizolarea beciului: 3 pași de urmat

Beciurile pot fi inundate ușor, iar infiltrațiile și umiditatea crescută creează un mediu prielnic pentru mucegai și igrasie. Mai mult, când apa pătrunde în structura de rezistență a locuinței și îngheață, betonul și armăturile sunt afectate. Atât pentru siguranță, cât și pentru a putea folosi eficient beciul, acesta trebuie hidroizolat. Iată ce trebuie să faci.

  1. Achiziționează materialele necesare

Înainte de a începe lucrul propriu-zis, asigură-te că ai toate produsele și echipamentele potrivite pentru proiectul tău. În plus, ai la dispoziție o gamă variată de materiale pentru hidroizolații: soluție lichidă, mortar sau membrană cu rol de hidroizolație, plasă din fibră de sticlă sau de polipropilenă, bandă impermeabilă și produse pentru etanșare etc. 

ADVERTISING
  1. Pregătește stratul suport

Indiferent de tipul de hidroizolație ales, trebuie să îndepărtezi praful și impuritățile înainte de aplicarea produsului pe pardoseală, plafon, pereți interiori sau exteriori. Umple golurile mai mari și etanșează fisurile și crăpăturile. De asemenea, unele soluții hidroizolante necesită aplicarea în prealabil a amorsei.

  • Hidroizolație la interior

Dacă subsolul este afectat de inundații, igrasie, mucegai sau umiditate prea mare, trebuie să evacuezi apa, să tratezi suprafețele cu soluții speciale și să folosești dezumidificatoare. În același timp, ventilează corespunzător subsolul și etanșează zonele din jurul țevilor și conductelor.

ADVERTISING
  • Hidroizolație la exterior

Curăță denivelările pereților exteriori rămase în urma decofrării și umple golurile cu un produs pe bază de ciment. Astfel, aplicarea hidroizolației va fi continuă și netedă, iar presiunea pusă de stratul de pământ nu va afecta lucrarea. 

  1. Aplică stratul de hidroizolație

După ce stratul suport este pregătit, urmează aplicarea produsului. Pentru o hidroizolație de calitate și eficientă, respectă indicațiile producătorului cu referire la: temperatura ambientală optimă, grosimea stratului și timpul de uscare, pregătirea soluției sau mortarului, materiale auxiliare etc. 

ADVERTISING

În continuare, descoperă 3 dintre cele mai utilizate tipuri de produse pentru hidroizolația beciului. 

  • Hidroizolație lichidă

Soluțiile lichide pot fi speciale pentru aplicații la interior sau la exterior. Produsele pensulabile se aplică ușor pe suprafețe orizontale, verticale sau înclinate cu un trafalet. După uscare, se transformă într-o membrană hidroizolatoare, continuă, elastică și rezistentă. 

  • Hidroizolație flexibilă de tip mortar

Acest tip de produs poate fi potrivit atât pentru hidroizolarea pereților exteriori, acoperiți cu pământ și supuși contactului cu apa, cât și a celor interiori, din beciuri cu umiditate crescută, dar fără peliculă la suprafață. Respectă raportul specificat de producător pentru amestecarea materialului sub formă de pulbere cu apă.

  • Hidroizolație bituminoasă

Produsele care au la bază un mix de bitum cu polimeri pot fi sub formă: de soluție lichidă flexibilă - care se aplică în două straturi cu o bidinea - sau de membrană. Aceasta din urmă poate avea suport sau armătură din fibră de sticlă ori poliester. În cazul subsolurilor, alege o membrană specială pentru izolarea fundațiilor, care să reziste presiunii exercitate de stratul de pământ.  

Achiziționează produse de calitate pentru hidroizolația subsolului, astfel încât să menții stabilitatea structurilor de rezistență ale construcției și sănătatea celor care beneficiază de locuință. Mai mult, asiguri o bună protecție împotriva infiltrațiilor și umezelii, care pot deteriora finisajele, sistemele de instalații, mobilierul sau obiectele depozitate în subsol.