Guvernatorul Deltei susține că măsurile împotriva șacalilor și a somnului african n-ar trebui luate în pripă. Ce ar trebui făcut mai întâi

Guvernatorul Deltei susține că măsurile împotriva șacalilor și a somnului african n-ar trebui luate în pripă. Ce ar trebui făcut mai întâi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernatorul Deltei Dunării, Atena – Adriana Groza, susține că decizii privind împușcarea șacalilor sau încercarea de a rări densitatea de somn african n-ar trebui luate pe repede-nainte, fără suficiente date și fără respectarea legii.

La finele lunii trecute, Consiliul Județean de la Tulcea a înaintat către Guvern solicitarea mai multor primari din județ care își doresc să vâneze șacali. Motivul: aceste animale ar fi început să atace gospodării. În consecință, ar mai trebui răriți.

În paralel, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a semnalat în prima jumătate a lunii iulie apariția unei noi specii agresive de pește: somnul african.

ADVERTISING

Țibuleac susține că această specie e invazivă și dacă nu se iau măsuri urgente împotriva sa, somnul african va ajunge să consume mult din peștele autohton (care oricum e prea puțin, la acest moment – n.red.).

Noul guvernator al Deltei Dunării susține, însă, că decizia de a împușca șacali și de a elimina somnul african n-ar trebui luate fără informații precise cu privire la impact.

”Problemele sesizate privind semnalarea prezenţei şacalului în Delta Dunării şi a somnului african nu sunt situaţii în care procesul decizional să poată fi unul automat, de intervenţie rapidă a guvernatorului.

ADVERTISING

Ele vizează managementul general al biodiversităţii, iar soluţiile ce vor fi stabilite vor trebui luate în acord cu cadrul legislativ existent, pe baza unor date şi analize care să nu lase loc la interpretări şi prin consultare cu factorii interesaţi.

În ceea ce priveşte problemele legate de şacal, în prezent nu există un studiu privind evaluarea efectivelor acestei specii şi nici a daunelor produse. Nu există nicio plângere, nici din partea turiştilor privind prezenţa acestei specii, iar şacalul, contrar celor vehiculate, nu este o specie invazivă, ci este o specie menţionată în Anexa nr. 5 din OUG nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare, specie de interes comunitar a cărei prelevare din natură şi exploatare face obiectul măsurilor de management.

ADVERTISING

Prezenţa acestei specii în Delta Dunării este strâns legată de activitatea de animale ce sunt pur şi simplu lăsate nesupravegheate în afara gospodăriilor, pe diguri şi grinduri. În plus, ceea ce nu se spune despre şacal este că el este o specie necrofagă, iar prin eliminarea animalelor deja moarte el înlătură, de fapt, surse potenţiale de infecţie, fiind un sanitar al sistemelor naturale”, a declarat Atena – Adriana Groza pentru News.ro.

Citește și: Propunerea USR PLUS pentru funcţia de guvernator al Deltei: un expert-cheie în protecția mediului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇