Toate generatoarele electrice sunt concepute pentru același scop principal și acela de a produce energie electrică în situațiile în care te confrunți cu o pană de curent și nu mai poți să-ți continui activitățile care depind de acesta. Generatoarele sunt disponibile în diverse variante, fiind atât mobile cât și fixe. Pentru a te decide asupra celui potrivit pentru casa ta, vei lua în considerare puterea pe care fiecare o oferă și de care tu ai nevoie dar și prețul acestora.
Iată așadar care sunt caracteristicile fiecărui tip de generator, fix și mobil și cum să-l alegi pe cel potrivit pentru casa ta
- Generator portabil
Generatoarele portabile spre deosebire de cele fixe sunt mai accesibile în ceea ce privește prețul și mult mai ușor de instalat. Când sunt conectate la panoul întrerupător al casei cu un comutator de transfer, acestea pot alimenta aproape la fel de mult ca un generator de fix. În cazul în care nu ai instalat un comutator de transfer, acestea dispun de prize încorporate pentru conectarea directă a unor prelungitoare.
În același timp generatorul portabil tinde să fie mai zgomotos și produce mai puțină energie decât variantă fixă. În cazul unei întreruperi, va trebui să-l scoți din spațiul de depozitare, să-l conectezi la panoul de întrerupătoare al casei tale, să-l pornești manual, iar acest lucru va necesita monitorizare atentă. În timpul unei furtuni va trebui să protejezi generatorul cu un capac potrivit modelului de care dispui.
Generatoarele sunt alimentate cu gaz și va trebui să reumpli rezervorul acestuia în mod periodic.
- Generator fix
Achiziționarea și instalarea unui generator fix sunt destul de costisitoare spre deosebire de generatorul mobil. Este necesar ca acesta să fie instalat de către un profesionist, pentru a te asigura că va funcționa în mod corespunzător. În cazul unei pene de curent generatorul se aprinde automat și poate alimenta toate aparatele din casa ta în același timp. Acesta dispune de carcasă izolată care este rezistentă la condițiile atmosferice neprielnice, iar în acest fel îl menține silențios.
Generatorul fix funcționează cu gaz natural sau propan. Un rezervor plin de propan plin îi va permite acestuia să furnizeze curent pe o perioadă de câteva zile sau săptămâni pentru întreaga casă. În cazul versiunilor cu gaz durata se întinde pe termen nelimitat.
- Cum alegi generatorul potrivit
Pentru a alege generatorul potrivit ia în considerare lucrurile care sunt esențiale pentru confortul și siguranța ta și bugetul pe care ești dispus să-l investești. Totodată trebuie să cunoști numărul de wati de care fiecare aparat are nevoie pentru a porni. Luminile necesită de obicei 60 până la 200 de wați, un frigider, 600 de wați, iar un încălzitor portabil poate avea nevoie de până la 1.500 de wați. Alte elemente esențiale pe care ai putea să le iei în considerare sunt: cuptorul cu microunde, dispozitivul de deschidere a ușii de garaj sau sistemul de securitate.
Proprietarii de case cu nevoi între 5.000 și 7.000 de wați ar putea opta pentru un generator portabil, în schimb pentru o putere de peste 12.000 wați vei avea nevoie de un generator fix. Dacă ești în căutarea unui generator de curent poți intra pe Rosolar-shop.ro și să-l alegi de acolo pe cel potrivit pentru locuința ta.
În concluzie, în momentul în care trebuie să alegi generatorul potrivit pentru casa ta ia în considerare avantajele și dezavantajele pe care fiecare în parte le oferă, puterea de care tu ai nevoie pentru alimentarea case dar și bugetul pe care îți dorești să-l investești.