Tinerii și tinerele din București cred că, pe termen lung, educația este factorul cheie care ar duce la schimbarea în bine a problemelor care țin de egalitate și violență de gen, conform unei cercetări cantitative desfășurate la nivelul Bucureștiului, la care au participat 300 de elevi și eleve din 10 licee din capitală.
Cercetarea a fost dezvoltată în cadrul proiectului ‘’Viitorul este egal’’, derulat de Asociația A.R.T. Fusion, în parteneriat cu Asociația FRONT și are ca scop promovarea egalității de gen și a drepturilor omului la nivelul tinerilor din București prin campanii de conștientizare, campanii stradale și de advocacy.
În perioada mai 2021 - decembrie 2022, am desfășurat activități în 10 licee din București (mai concret, au fost susținute 36 de module, fiecare cuprinzând câte 3 ateliere de câte 50 de minute). În cadrul acestor activități, am povestit cu adolescenții despre roluri, stereotipuri și prejudecăți de gen, și despre cum acestea ne afectează viețile de zi cu zi și stau la baza unei societăți inegale din perspectiva genului. În licee, adolescenții au împărtășit cu noi povești personale despre cum atât acasă, cât și la școală, există în continuare și se resimt puternic rolurile de gen inclusiv în ceea ce privește alegerea parcursului lor profesional, treburi casnice sau interacțiuni sociale.
Mai mult decât atât, am povestit despre cele 8 tipuri de violență recunoscute prin lege, despre mecanisme de raportare și despre ce putem face, concret, dacă ni se întâmplă nouă, cuiva cunoscut, sau dacă suntem martori la un episod de violență de gen în spațiul public. În această perioadă, am ajuns la aproximativ 900 de elevi și eleve din București.
Ulterior, aceștia au participat (în vara anului 2022 și în toamna anului 2023) la organizarea unor campanii stradale construite în jurul subiectelor din cadrul atelierelor: violență și egalitate de gen. O campanie stradală este un proces organizat, cu o varietate de acțiuni și activități, care vizează o problemă specifică ce afectează oamenii dintr-o anumită comunitate direct sau indirect și are ca scop creșterea gradului de conștientizare a persoanelor din comunitate asupra acelei probleme.
Alături de aceiași tineri, am co-creat și un spot video pentru a pune în prim plan vocea lor, povestind despre cum și-ar dori să arate un sistem educațional ideal pentru ei.
În cadrul aceluiași proiect, am derulat o campanie de advocacy, care a pornit de la mai multe întâlniri de consultare avute alături de elevi/e, dar și de persoane din cadrul mai multor organisme ale Ministerului Educației. În plus, în perioada 2021 - 2023, experta Tudorina Mihai a lucrat la un raport de monitorizare a politicilor publice privind egalitatea de gen și violența de gen în sistemul de învățământ din România.
Pe lângă toate acestea, în cadrul proiectului au mai fost dezvoltate și alte materiale precum: ABC-ul egalității de gen, care explică principalele concepte care țin de egalitate și violență de gen și un mural de mari dimensiuni, realizat de către Wanda Hutira, pe terasa de la J’ai Bistrot.
Pentru mai multe informații legate de proiect accesați link-ul: https://artfusion.ro/portfolio/viitorul-este-egal/.
Proiect derulat de Asociația A.R.T. Fusion în parteneriat cu Asociația FRONT cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este promovarea egalității de gen și a drepturilor omului la nivelul tinerilor din București prin campanii de conștientizare, campanii stradale și de advocacy.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.