De ce probleme te poți lovi atunci când îți faci propriile rafturi de depozitare

De ce probleme te poți lovi atunci când îți faci propriile rafturi de depozitare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru mulți oameni pasionați de meșteșuguri, primul pas pe drumul către transformarea în meșter, fie el amator sau profesionist, este deseori reprezentat de realizarea unor proprii spații de depozitare. Rafturile sunt printre cele mai simple proiecte DIY pe care le poți face realitate. Mai mult, cum mereu va fi nevoie de spații de depozitare în gospodăria ta, poți să te asiguri și că creația ta își va găsi loc de cinste în garaj, șopron sau casă. 

Tutoriale video și articole sunt destule pe internet, dar chiar și așa, parcă tot te gândești la toate lucrurile care ar putea să nu meargă tocmai conform planului. Teama de a comite o greșeală parcă este și mai agasantă atunci când este vorba despre mânuirea unor unelte ce multora le par periculoase. Drept urmare, citește în continuare acest articol pentru a putea afla de la bun început care sunt problemele și situațiile de care te poți lovi când te pui pe treabă pentru realizarea primelor tale rafturi. 

ADVERTISING

Cele mai comune greșeli ale unui meșter amator

  • Utilizarea materialelor nepotrivite

Esența oricărui proiect DIY este lucrul cu diversele materiale implicate în proces. Vei polisa, vei tăia, vei suda, iar alegerea materialului potrivit poate preveni probleme întâmpinate la oricare dintre aceste etape. De exemplu, rafturile sine pot fi făcute din placaj, dar pentru finisajele metalice există mai multe opțiuni. Cea mai sigură alegere este fierul, fiind și metalul cel mai ușor de sudat, dar dacă te interesează și alte variante, documentează-te atent în privința limitărilor. Aluminiul este coșmarul sudurii, fiind foarte dificil de prelucrat, iar dacă dorești chiar utilizarea mai multor materiale, trebuie să te informezi în privința metalelor care nu pot fi sudate împreună – de exemplu, oțelul și titaniul.

ADVERTISING
  • Alegerea uneltelor greșite

Pentru un astfel de proiect, ai nevoie de un ferăstrău electric, clești, polizor, ciocan, cuie, aparat de sudură… și alte scule în funcție de nevoile tale. O gamă variată este excelentă și de aceea sunt recomandate magazine specializate, precum Atomico.ro, un retailer cu experiență în tot ce ține de tehnic și agrotehnic. Este foarte important să discuți cu oameni pricepuți care te pot ajuta să alegi cele mai bune unelte pentru un începător și să pornești de la alegeri simple. De exemplu, evită să întinzi mâna către un aparat de sudură complicat cu multe funcții. În cazul realizării unor simple rafturi metalice, cea mai bună opțiune este un aparat de sudură MMA, considerat un instrument universal și foarte accesibil meșterilor la început de drum. Nu utilizează gaz și poate fi manevrat mai ușor decât alte opțiuni.

ADVERTISING
  • Lipsa unui echipament corespunzător

Ultimul punct, dar cu siguranță nu și cel din urmă, este reprezentat de siguranța la bancul de lucru. Echipamentul de protecție este crucial în orice proiect de bricolaj și este cu atât mai important să te pregătești temeinic dacă ești la început de drum. Discută cu specialiști și nu te sfii să achiziționezi cât mai multe accesorii de protecție, salvatoare mai ales în cazul sudurii, care sub nicio formă nu trebuie să aibă loc fără cască și mănuși de protecție. Pe lângă echipament, trebuie mare atenție și la spațiul de lucru: să nu existe nimic inflamabil în jurul activității tale!

Desigur, mai sunt și alte situații neprevăzute care pot apărea, însă echiparea cu protecție, materiale și unelte potrivite este primul pas pentru a reduce din riscuri. Ai grijă să desfășori activitatea în siguranță, să optezi pentru materiale cu care nu este dificil să lucrezi și să începi cu scule mai simple. Cel mai important, însă, este să nu eziți să apelezi la specialiști dacă simți că nu te descurci și să urmezi întotdeauna instrucțiunile unor oameni avizați. Spor la „meșterit”!