De ce avem calorifere încă reci, în București? Ce spun ELCEN și Termoenergetica

De ce avem calorifere încă reci, în București? Ce spun ELCEN și Termoenergetica

Ordinul 91/2007 al Ministerului Dezvoltării este cel care stabilește când trebuie să înceapă Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) SA să furnizeze agent termic populației.

Mai exact, ordinul prevede că – după 3 zile în care temperatura medie e sub 10 grade Celsius – populația trebuie să primească agent termic.  

Din datele consultate de Spotmedia.ro, temperatura medie a scăzut sub 10 grade vinerea trecută (pe 18 octombrie -n.red.) și s-a menținut la nivel scăzut sâmbătă și duminică.   

La solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica a transmis că s-a pregătit pentru livrarea agentului termic.

ADVERTISING

„Încă din cursul zilei de duminică echipele CMTEB au început operațiunea de trecere a punctelor termice în schema de iarnă.

Astfel, în cursul zilei de duminică și în noaptea de duminică spre luni, o treime din punctele termice au livrat agent termic pentru încălzire, însă având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare și faptul că există încă asociații de proprietari/locatari care nu au deschis circuitul de încălzire, furnizarea agentului termic s-a resimțit în etape.

Luni seară a fost finalizată operațiunea de deschidere a tuturor punctelor termice”, ne-a transmis compania.  

Cum începe furnizarea căldurii, în București

Sistemul centralizat de încălzire e în funcțiune tot anul (chiar dacă funcționează cu sincope). Doar că în sezonul cald și în mare parte din toamnă și din primăvară, scopul lui este să livreze doar apă caldă.

ADVERTISING

Asta înseamnă că țevile sunt tot pline cu apă, doar că debitul (volumul de apă circulat) și presiunea (viteza cu care e împinsă apa) sunt mai mici.

Odată cu venirea frigului, Termoenergetica SA cere ELCEN să-i livreze mai multă apă fierbinte, la presiuni mai mari. Ca să poată livra suficientă apă fierbinte și pentru consum menajer și pentru încălzire.  

„CMTEB a transmis comanda (către ELCEN – n.red.) prin care a cerut creșterea debitului și a sarcinii termice, respectiv a parametrilor necesari pentru furnizarea încălzirii, având în vedere faptul că s-au îndeplinit condițiile pentru furnizarea agentului termic pentru încălzire.

ADVERTISING

Comanda a cerut dublarea debitului și a sarcinii termice pentru cele două centrale ELCEN aflate în funcțiune”, a mai transmis CMTEB pentru Spotmedia.ro.

ELCEN confirmă că a primit comanda, dar susține că Termoenergetica i-a solicitat să pornească doar 2 dintre cele 4 CET-uri. La acest moment, dintre CET-urile ELCEN, funcționează doar CET Sud și CET Vest.

Iată cum explică Termoenergetica SA situația.

„Furnizarea agentului termic pentru încălzire a început, iar în momentul în care toate asociațiile de proprietari/ locatari vor deschide circuitul de încălzire (vanele), se va solicita intrarea în sistem a celorlalte centrale ELCEN”, a transmis societatea de termoficare, la solicitarea Spotmedia.ro.

Ce facem când caloriferele rămân reci

În consecință, dacă încă aveți caloriferele reci, n-ar strica să întrebați și la asociația de proprietari dacă s-a deschis vana din subsol, situată la limita de proprietate a blocului.

Iar dacă e deschisă și totuși nu aveți căldură, indicat e să anunțați la call-center-ul CMTEB, la 0800.820.002.

Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei.

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Vorbim despre CET Sud, CET Vest, CET Grozăvești și CET Progresu. Mai există, însă și CET Grivița, pe care o deține Consiliul Local al Sectorului 1. Și CET Casa Presei, care e a PMB și pe care o gestionează Termoenergetica SA. De asemenea, mai există un CET privat numit Vest Energo, deținut de omul de afaceri Constantin Bucur.

Dintre CET-urile ELCEN - adică acelea care duc greul producției de energie termică - singurul modernizat este CET Vest.

Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge, pe circuite separate, la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇