De ce 2023 e cel mai bun an pentru a-ți monta panouri solare

De ce 2023 e cel mai bun an pentru a-ți monta panouri solare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unul din cele mai mari avantaje ale instalării panourilor fotovoltaice este cel al reducerii costurilor asociate facturilor pentru electricitatea furnizată din sistemul național. Ba mai mult, dacă instalezi un sistem bine dimensionat și beneficiezi de lumină solară o perioadă cât mai îndelungată, sunt mari șanse ca factura la curent să fie pe zero, sau chiar să primești bani pentru cazul în care devii prosumator. 

Pe fondul instabilității energetice la nivel continental, transpusă prin creșteri constante de preț și temeri recurente pentru un posibil blackout, soluția instalării unui sistem fotovoltaic te poate salva de influența acestor factori externi, și-ți vor oferi liniștea de care ai nevoie. 

ADVERTISING

Dar de ce 2023 e cel mai bun an pentru a-ți monta panouri fotovoltaice? Iată 4 motive:

1.     Ai TVA redus la achiziția de panouri 

În cursul lunii decembrie 2022, parlamentarii români au votat pentru modificarea art. art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, respectiv pentru reducerea cotei TVA pentru panourile fotovoltaice, de 19% la 5%. Această măsură se va aplica și la achiziția altor echipamente pentru producerea de energie verde: panouri solare pentru producerea apei calde, pompe de căldură, etc. Astfel, din 2023, îți vei putea cumpăra și tu un astfel de sistem la preț redus, punându-te în acest fel la adăpost de creșterile de tarife la energie. 

ADVERTISING

2.     Poți face bani din energia electrică produsă

În 2023 continuă politica de compensare 1:1 a energiei fotovoltaice produse și livrate în rețea către furnizorii cu care sunt încheiate contractele de furnizare a energiei. Practic, în calitate de prosumator (dai energie în rețea), furnizorul este obligat să-ți cumpere kWh cu același preț cu care ți-l și vinde. Evident, dacă dai mai mult în rețea, poți face profit!  

3.     Statul român și UE susțin financiar instalarea de panouri

Uniunea Europeană, prin intermediul statelor componente, continuă să susțină achiziția de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie în gospodăria proprie. Un astfel de exemplu este Programul Casa Verde, care oferă un suport financiar de până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile sau de maxim 20.000 de lei pentru montarea unui sistem cu o putere minimă instalată de 3kWp. De asemenea, băncile comerciale au început să ofere, în condiții avantajoase, așa-numitele credite verzi, ce acoperă sume de până la 150.000 de lei.  

ADVERTISING

4.     Prețurile la bateriile solare sunt în scădere

Ministerul Energiei a deschis recent o linie de finanțare pentru accesarea de fonduri din PNRR, în vederea producției de baterii pentru panouri fotovoltaice și capacități de stocare. Proiectele pot fi depuse până în data de 30 iunie 2023. Cu toate acestea, odată cu creșterea accentuată a cererii pentru sisteme fotovoltaice, a explodat și oferta pentru componente, iar acumulatorii sunt cel mai bun exemplu! În plus, în această perioadă îi găsești la oferte foarte bune! Astfel, dacă te gândești să-ți montezi în 2023 un sistem pentru energie regenerabilă, acum e momentul să intri pe magazinul online de baterii Sorgeti.ro, unde găsești o gamă variată de baterii pentru panouri solare la reducere. 

Pe lângă beneficiile directe și imediate pe care le are instalarea unor astfel de panouri, ele vor aduce și un plus-valoare spațiului în care locuiești. Casele dotate cu astfel de instalații au un preț de vânzare mult mai mare și sunt mai atractive pentru cumpărători.