Cum știi dacă copilul tău are întârzieri în dezvoltarea limbajului

Cum știi dacă copilul tău are întârzieri în dezvoltarea limbajului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primii ani de viața unui copil sunt decisivi în ceea ce privește felul în care se dezvoltă ca viitor adult. Când vine vorba de abilitățile de comunicare și socializare pe care acesta și le însușește, există șanse foarte mari să apară anumite dificultăți de exprimare specifice care, neturate, în timp pot duce la probleme severe de vorbire și o încredere în sine scăzută. Un prim semn care poate trăda acest tip de afecțiuni este întârzierea rostirii primelor cuvinte, caz în care este necesar să apelezi la serviciile unui specialist care să te ajute să depistezi cauza și să găsească o modalitate de tratare. 

ADVERTISING

Dacă ești în căutarea unui logoped in Bucuresti, Priority Clinic te așteaptă cu o gamă variată de servicii specializate care ajută copii de toate vârstele să depășească obstacolele care stau în calea unei dezvoltări optime a limbajului. 

Ce reprezintă întârzierea dezvoltării limbajului la copii?

Specialiștii consideră că un copil se confruntă cu o întârziere în dezvoltarea limbajului în momentul în care aceștia depășesc pragul de doi ani și în continuare prezintă probleme în a pronunța cuvinte de bază. În acest caz este necesar să îl supui la un control de specialitate pentru a depista dacă este vorba de o cauză neurologică, psihologică, de natură ORL sau o deficiență de vorbire care se poate trata prin terapia limbajului într-un cabinet de logopedie.

ADVERTISING

La ce semne trebuie să fii atent ca părinte:

Sunt multe semne care pot trăda faptul că cel mic se confruntă cu o problemă de vorbire și de aceea trebuie să fii foarte atent la tot ce îți comunică direct sau indirect. Specialiștii recomandă să soliciți ajutor de specialitate atunci când remarci că:

  • Are un vocabular destul de sărac raportat la vârsta sa – puține momente sunt la fel de speciale ca prima dată când îți auzi copilul rostind „mama” sau „tata”. Însă, dacă acest moment întârzie să apară, este probabil ca cel mic să se confrunte cu o problemă de natură logopedică. 
  • Comunică mai mult prin gesturi – gesticularea este un indice al expresivității, absolut necesar în comunicare. Cu toate acestea, dacă cel mic gesticulează excesiv ori se exprimă exclusiv prin gesturi, este necesar să ceri opinia unui specialist pentru a stabili dacă este vorba despre o deficiență de comunicare.
  • Se remarcă dificultatea de a susține o conversație simplă – odată cu înaintarea în vârstă ar trebui să observi progrese semnificative în ceea ce privește felul în care cel mic comunică. Dacă observi că se chinuie să inițieze sau să întrețină o conversație de bază, oferă-i ajutorul de care are nevoie și programează o vizită la un medic ortoped.
  • Nu reacționează când alte persoane vorbesc – ai putea crede că doar te ignoră și este o chestiune de timp până acest lucru dispare, însă dacă se întâmplă frecvent poate fi un semn al întârzierii dezvoltării abilităților de vorbire. 
ADVERTISING

Ce ar trebui să faci când observi aceste semne la cel mic?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci în momentul în care ai descoperit unul sau mai multe dintre simptomele prezentate este să programezi un consult la o clinică de logopedie. Aici, un specialist îți va putea comunica cu exactitate dacă există cu adevărat o problemă sau doar o chestiune de timp până când copilul va începe să se exprime corespunzător pentru vârsta lui. Priority Clinic propune servicii complete de analiză, diagnosticare și tratare a problemelor generate de întârzierea dezvoltării limbajului, în așa fel încât să treacă rapid peste acest obstacol și să înceapă să comunice rapid și eficient într-un timp cât mai scurt.

Programează o vizită în cabinetul de logopedie Priority Clinic și asigură-te că cel mic are parte de o dezvoltare armonioasă!