Cum se face un testament

Cum se face un testament

În situația în care nu ai moștenitori legali și există riscul ca bunurile să ajungă la stat sau îți dorești să înlături de la moștenire anumite persoane, poți redacta în orice moment un testament. Află care sunt variantele legale prin care poți face asta. 

Testamentul olograf

Această variantă presupune scrierea de mână sau olografă a testamentului. Cu alte cuvinte, vei scrie pe o foaie, în totalitate de mână, modul în care îți dorești ca bunurile să fie împărțite persoanelor moștenitoare. De asemenea, documentul trebuie datat și semnat de mână. Un document redactat pe calculator și semnat de mână nu este considerat valabil. 

ADVERTISING

Chiar dacă este cea mai simplă variantă, există riscul ca documentul să fie ilizibil, așadar, să fie declarat nul. Poate fi deținut în secret, însă se recomandă înștiințarea unei persoane de încredere pentru a fi ușor de găsit. 

Actul intră în legalitate doar după deces. 

Bine de știut: Testamentul, în cazul în care există unul, este un act ce are un rol important în procesul de succesiune. Reține că, pe lângă faptul că este necesar cadastru la succesiune în cazul vânzării unui imobil moștenit, persoanele moștenitoare trebuie să plătească taxa de succesiune, pentru a intra în posesia legală a bunurilor. 

ADVERTISING

Testamentul autentic

Testamentul autentic este documentul autentificat de un notar public sau de către o altă persoană cu autoritate publică desemnată de stat. Altfel spus, notarul va redacta testamentul, îl va autentifica, iar tu vei semna olograf documentul de moștenire. În acest caz, ai garanția că actul este lizibil și va rămâne în siguranță la notar. 

Dacă alegi această variantă, fără a fi o procedură obligatorie, poți fi asistat de unul sau doi martori. În lipsa martorilor, notarul va fi asistat de către o altă persoană cu autoritate publică. 

Ca și testamentul olograf, actul intră în legalitate doar după deces.

ADVERTISING

Bine de știut: În lipsa unui testament, moștenirea va fi împărțită, conform Codului Civil, în funcție de gradul de rudenie. Pe scurt, dreptul la moștenire îl au descendenții (gradul I de rudenie), ascendenții (gradul II și III de rudenie) și colateralii (gradul IV de rudenie).  

Testamentul atestat de un avocat

Nu în ultimul rând, testamentul la avocat este o altă variantă legală pe care o ai la dispoziție. La cerere, avocatul poate să te consilieze, însă documentul va fi scris, datat și semnat olograf de tine. Forma finală a documentului va fi atestat de către acesta. Ulterior, după deces, avocatul poate fi chemat ca martor. 

De asemenea, testamentul la avocat intră în legalitate doar după deces.

Bine de știut: Deschiderea unei succesiuni poate avea loc oricând după deces. Codul Fiscal prevede un termen de succesiune de până la 2 ani de zile pentru scutirea impozitelor la stat. După acest interval de timp, moștenitorii vor plăti către stat 1% din valoarea bunurilor imobile moștenite. 

Poți revoca testamentul în timpul vieții?

Indiferent de varianta de testament aleasă, există posibilitatea legală de anulare a testamentului redactat. Există două tipuri de revocări, după cum urmează:

  • revocarea voluntară expresă - poate fi revocat, total sau parțial, printr-un act autentic notarial sau un testament ulterior. 
  • revocarea voluntară tacită - poate fi revocat prin distrugere, rupere sau ștergerea lui. În ceea ce privește doar ștergerea anumitor dispoziții, va trebui să semnezi toate modificările.

Testamentul poate fi atacat?

Un testament poate fi atacat în instanță judecătorească, fie de către moștenitorii care consideră că le-a fost încălcat dreptul la succesiune, fie de persoanele care au interesul legal de a moșteni (vezi gradele de rudenie). 

În această situație, intervine consimțământul tău în momentul în care ai redactat documentul de moștenire. Altfel, testamentul devine valabil doar dacă ai avut discernământ, respectiv consimțământul nu a fost viciat. 

În concluzie, ai trei variante legale prin care poți redacta un testament. Ține cont de specificul fiecărei variante, dar și de dispozițiile legale pe care moștenitorii le au la îndemână.