Cum protejăm și tratăm lemnul folosit la exterior: 6 sfaturi utile

Cum protejăm și tratăm lemnul folosit la exterior: 6 sfaturi utile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Lemnul este un material natural și durabil, dar are nevoie de protecție și îngrijire pentru a rezista la factorii externi, precum apa, soarele, frigul și insectele. Prin aplicarea unui tratament adecvat, poți proteja lemnul și preveni deteriorarea acestuia în timp. 

În acest articol vei găsi sfaturi pentru o îngrijire adecvată a lemnului folosit la exterior și despre produsele de protecție disponibile pe piață. 

Repară lemnul 

Repară, dacă este necesar, găurile cu chit de cuțit pentru lemn. Dacă lemnul are pete sau mucegai, acestea vor trebui îndepărtate.

Șlefuiește pentru a crește aderența

Prin șlefuire se elimină imperfecțiunile suprafeței, permițând tratamentelor de protecție să pătrundă și să se fixeze mai bine în lemn. Aceasta crește eficacitatea tratamentelor, prelungind durata de viață a lemnului și menținându-l sănătos și estetic.

ADVERTISING

Curăță lemnul înaintea tratării

Lemnul trebuie să fie desprăfuit, degresat și uscat înainte de a aplica orice produs de protecție. Folosind o perie, poți spăla doar cu apă lemnul netratat anterior. Altfel, se recomandă utilizarea unei soluții degresante. 

În cazul suprafețelor vechi, trebuie să îndepărtezi vopseaua sau lacul vechi, apoi să șlefuiești cu hârtie abrazivă cu granulație mare. Tratează-le, apoi, ca pe suprafețele noi.

Aplică grund

Grundul de lemn sau îmbibare pregătește suprafața pentru aplicarea tratamentului. Îl netezește, îmbunătățind aderența, și umple porii, reducând capacitatea de absorbție a acestuia. De asemenea, asigură durabilitate și poate oferi protecție antifungică, antimucegai, anticarii sau împotriva petelor. 

ADVERTISING

Tratează împotriva insectelor și mucegaiului

Pentru a-l proteja de insecte și microorganisme, poți aplica un impregnant pentru lemn împotriva insectelor și mucegaiului, care trebuie să fie transparent și să nu afecteze aspectul lemnului.

Protejează lemnul de umiditate și raze UV

Se recomandă tratarea lemnului cu soluția adecvată în funcție de expunerea la factorii externi. 

Pentru protejarea lemnului expus la soare și intemperii se utilizează soluții care formează o peliculă, mai exact a lacurilor pentru exterior, mate și puțin colorate. Acestea sunt rezistente la zgâriere, durabile în timp și, datorită granulelor de mătuire și a pigmenților de culoare, constituie o barieră împotriva razelor UV. 

ADVERTISING

Pentru lemnul mai puțin expus sau pentru cel care trece prin modificări repetate ale formei din cauza dilatării, e necesară o protecție flexibilă, care nu lasă apa să pătrundă. În acest caz poți folosi lazuri sau impregnanți cerați.

Lacuri 

Pentru protecția ușilor, gardurilor, mobilierului de grădină, cabanelor etc. poți utiliza lacuri pentru lemn în culori variate, de la acaju și castan la teak și wenge. Optează pentru lacuri acrilice pe bază de apă, care formează o peliculă lucioasă, flexibilă și aderentă, oferind protecție UV și la intemperii. Pe lângă duritate, acestea conferă lemnului tratat și un luciu bun. 

Impregnanți cerați

Impregnanții cerați sunt astfel formulați încât permit modificări de formă ale lemnului, fără a lăsa apa să pătrundă. 

Lazuri

O combinație între impregnant și lac, lazura este o soluție hidrofugă, care rezistă bine la intemperii și protejează împotriva soarelui. Deși este colorată, nu acoperă complet fibra lemnului. Dacă lazura este aplicată incorect sau în mod neuniform, pot apărea pete și imperfecțiuni. 

Sunt disponibile pe piață și lazuri cu protecție activă, care pot fi aplicate pe orice piese de mobilier sau elemente din lemn păstrate la exterior, cu condiția să fie bine curățate de orice produs de acoperire aplicat anterior și reparate cu chit unde este cazul. Lazurile cu protecție activă creează o peliculă flexibilă, cu aderență îndelungată. Oferă, în același timp, protecție la mucegai și atacul ciupercii albastre. 

Pentru a te asigura că lemnul rămâne în cea mai bună stare posibilă, este important să previi, acolo unde este posibil, deteriorarea acestuia. Evită expunerea mobilierului de grădină din lemn la elemente extreme, cum ar fi zăpada și ploaia puternică, și utilizează huse în timpul iernii sau în perioadele cu condiții meteorologice nefavorabile.

Prin aplicarea unui tratament adecvat și periodic, poți prelungi durata de viață a obiectelor din lemn și poți menține aspectul și calitatea acestora timp îndelungat. Asigură-te că alegi opțiunea potrivită și că respecți instrucțiunile producătorului pentru cele mai bune rezultate.