Cum îți gestionezi bugetul pentru a putea economisi

Cum îți gestionezi bugetul pentru a putea economisi

De multe ori se întâmplă să avem senzația că lucrurile pe care ni le dorim sunt dificil de atins sau că este foarte greu să ajungem în punctul în care ne dorim, mai ales dacă ești la început de drum și ai foarte multe cheltuieli. O soluție eficientă este să economisești câte puțin în fiecare lună, nu doar pentru a face o achiziție importantă sau pentru a merge într-o vacanță la care ai visat, ci și pentru a avea o rezervă de bani pentru situații neprevăzute. 

Indiferent care sunt motivele pentru care îți dorești să economisești, primul pas poate să pară o adevărată provocare. Pentru a pune bani deoparte în fiecare lună, nu trebuie neapărat să ai o situație financiară foarte bună, ci poți face acest lucru chiar și când crezi că finanțele nu sunt la cote maxime. 

ADVERTISING

De ce este bine să economisești lunar

Dacă ți se pare de cele mai multe ori că achizițiile pe care le faci sunt mai mari decât veniturile tale și că este dificil să faci față provocărilor financiare lună de lună, stabilirea unui buget personal poate fi sistemul de economisire de care ai nevoie pentru a gestiona mai eficient banii. 

Dacă alegi să direcționezi un procent din salariu către un buget personal, acest lucru te ajută dacă ești într-un impas financiar temporar sau dacă dorești să îți crești veniturile pentru a avea o siguranță financiară pe viitor și pentru a atinge obiectivele pe care ți le-ai propus. 

ADVERTISING

Planificarea unui buget personal este utilă pentru a vedea exact care sunt cheltuielile tale lunare, de unde poți să ajustezi și să pui eventual deoparte o sumă de bani, dacă faci achiziții nefolositoare sau dacă există posibilitatea de a îți crește veniturile.

În cazul în care ai planificat o achiziție semnificativă, gestionarea economiilor este eficientă pentru a stabili etapele de atingere a obiectivului. Dacă achiziția este urgentă, poți apela la o soluție de creditare, din toate variantele care există pe piață. În funcție de suma de care ai nevoie, poți apela la soluția unui credit nebancar online. În cazul în care vrei să începi o afacere, stabilirea unui buget personal te ajută să evaluezi corect din start dacă poți face acest lucru singur sau ai nevoie de un asociat ori de un împrumut.

ADVERTISING

Un alt beneficiu al economiilor lunare este acela că poți achita mai repede eventualele datorii la prieteni sau la o instituție. Dacă ai o imagine clară a cheltuielilor, știi de unde le poți reduce pentru a plăti datoriile rapid.

Cum să stabilești un buget de economii

Cel mai important pas pentru a stabili și construi un buget de economii este să știi exact care sunt veniturile tale lunare totale și care este suma de bani de care dispui. Calculează cu atenție datoriile pe care le ai, fie către persoane fizice, fie către instituția unde ai o linie de credit și achită-le cu prioritate. Este important ca achitarea datoriilor să fie primul lucru pe care îl faci lună de lună. Amânarea plății acestora înseamnă acumularea unor sume din ce în ce mai mari și penalizari, în cazul în care trebuie să plătești rate la o instituție financiară.

Următoarea etapă este să stabilești care sunt cheltuielile lunare recurente. Printre acestea, se numără plata utilităților, a întreținerii și chiriei și a abonamentelor la diverse servicii. Acestea sunt cheltuieli lunare pe care trebuie să le achiți cu prioritate.

În funcție de aceste cheltuieli, poți să stabilești cu exactitate ce sumă de bani îți rămâne din salariu și care este procentul disponibil pentru a fi alocat celorlalte cheltuieli ale casei sau personale și ce poți pune deoparte pentru eventualele cheltuieli neprevăzute. 

Unul dintre cele mai eficiente moduri prin care poți gestiona bugetul de economii este să păstrezi toate veniturile și cheltuielile într-un tabel, pe care să îl împarți așa cum îți este mai ușor de urmărit, fără să îl încarci cu prea multe date pentru a nu pierde lucrurile esențiale din vedere. Astfel, vei avea o imagine clară a situației tale financiare, pe baza căreia vei putea face ajustările necesare de buget personal.

La început, poate părea mai dificil să economisești lunar o anumită sumă de bani și să ții o evidență a veniturilor și cheltuielilor lunare. Cu timpul, această activitate va deveni o obișnuință și îți va fi mult mai ușor să știi exact care este situația financiară și ce lucruri poți realiza.