Cum instalezi corect și sigur aparatele de gard electric

Cum instalezi corect și sigur aparatele de gard electric

Aparatul pentru gardul electric este cea mai scumpă și totodată cea mai complexă componentă a unui astfel de echipament, având rolul de a genera impulsurile electrice. Operațiunea de montare a unui gard electric este destul de simplă în ansamblul său, una dintre etape fiind instalarea acestui aparat. Nici de această dată, lucrurile nu sunt deloc complicate, însă trebuie să ții cont de câteva aspecte pe care ți le vom expune pe parcursul acestui articol. 

Asigură-te că ai ales aparatul potrivit

Aparatele pentru gardul electric sunt de mai multe tipuri pentru a satisface diferitele nevoi ale utilizatorilor. Caracteristicile acestora diferă în funcție de model, primul pas fiind, așadar, alegerea aparatului potrivit. 

ADVERTISING

Trebuie să ții cont de caracteristicile animalelor pe care vrei să le protejezi, dar și ale prădătorilor, pentru că în funcție de acestea vei avea nevoie de un aparat cu impulsuri mai mult sau mai puțin puternice.

Spre exemplu, un gard electric pentru vaci necesită un aparat cu o putere mai mică în comparație cu unul pentru oi sau alte animale cu blana deasă, care sunt mai puțin sensibile la impulsurile electrice.

Găsește un loc protejat de umezeală și căldură excesivă

Deși au carcase care le protejează împotriva umezelii, aparatele pentru gardul electric trebuie să fie instalate într-un loc uscat, ferit de intemperii și de razele soarelui. Dacă folosești un aparat cu alimentare de la rețea, cel mai bine este să îl instalezi în încăperea în care este montată și priza.

ADVERTISING

Lucrurile se complică în cazul aparatelor care trebuie să alimenteze garduri aflate în zone izolate, unde nu există niciun fel de adăpost. Aceste aparate sunt alimentate cu baterii, acumulatori sau energie solară și nu trebuie să fie lăsate direct sub cerul liber.

Dacă nu poți amenaja un adăpost, instalează aparatul într-o cutie din plastic sau alt material impermeabil, pe care o poți acoperi cu iarbă, pentru a nu fi în bătaia soarelui.

Întotdeauna este de preferat ca aparatul să fie instalat pe un suport solid și stabil de care să fie bine fixat, pentru a evita șocurile mecanice în urma căderii.

ADVERTISING

Amplasează aparatul cât mai aproape de gard

Este de preferat ca aparatul să fie instalat cât mai aproape de gardul electric pentru evita pierderile de curent. Cu cât este mai lung cablul care face legătura dintre aparat și conductorii electrici ai gardului, cu atât se pierde mai multă energie.

De asemenea, o distanță prea mare între aparat și gardul electric face dificilă verificarea bunei funcționări a întregului circuit, implicit și intervenția pentru remedierea unor eventuale avarii.

Folosește cabluri bine izolate

Când instalezi un astfel de echipament, este recomandat să folosești cabluri noi sau, cel puțin, să verifici dacă acestea sunt bine izolate. În acest mod, elimini riscul producerii unor accidente prin electrocutare și totodată te asiguri că nu vor exista pierderi de tensiune.

Din aceleași motive, nu se recomandă nici folosirea de cabluri înnădite sau a altor improvizații.

Montează aparatul departe de substanțele inflamabile

Ca măsură de siguranță, aparatul pentru gardul electric nu trebuie instalat în apropierea surselor de gaz și nici a substanțelor inflamabile precum combustibili, lacuri sau diluanți. De asemenea, trebuie să existe o oarecare distanță și față de orice obiecte sau materiale combustibile. Explicația este simplă și constă în faptul că există posibilitatea ca aparatul să genereze scântei în urma unui scurtcircuit, iar acestea pot aprinde cu ușurință substanțele sau materialele aflate în apropiere.

Totodată, este de evitat și instalarea aparatului pentru gardul electric în apropierea surselor de apă pentru a nu-l expune riscului de a fi deteriorat din cauza umidității.

După ce ai finalizat instalarea aparatului pentru gardul electric, este important să verifici periodic buna funcționare a acestuia prin măsurarea tensiunii din circuit.