Consiliul general a decis: Apa Nova răspunde de apa potabilă și canalizarea Bucureștiului până în 2037

Consiliul general a decis: Apa Nova răspunde de apa potabilă și canalizarea Bucureștiului până în 2037

Consiliul General a decis miercuri, cu 30 de voturi pentru, să prelungească până în 2037 perioada în care de furnizarea apei potabile și de sistemul de canalizare din București se va ocupa societatea Apa Nova.

Apa Nova SA este controlată de grupul francez Veolia, care deține puțin peste 73% din acțiuni. Participații mai mici în firmă au însă și Primăria Capitalei (cu puțin peste 16% din acțiuni) și o asociație a salariaților din companie.

Societatea a preluat serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare din Capitală încă din 2000. Iar contractul semnat atunci cu Primăria Capitalei este valabil până în 2025.

ADVERTISING

Cu toate astea – deși mai sunt 5 ani de contract – Gabriela Firea a decis prelungirea încă de pe acum cu încă 12 ani (deci până în 2037) a contractului cu Apa Nova.

În context, Nicușor Dan a susținut, înaintea prelungirii contractului cu Apa Nova SA că performanțele firmei și angajamentele pe care și le-a asumat pentru perioada următoare trebuiau evaluate de specialiști independenți.

La începutul ședinței de Consiliu General de miercuri, 15 iulie, consilierul USR Alexandru Gâdiuță a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

De asemenea, consilierul general PNL Cătălin Deaconescu a susținut că nu vede urgența acestei prelungiri și a cerut o analiză mai atentă a situației.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Consilierul USR Octavian Berceanu a încercat fără succes să ia cuvântul.

În replică, Gabriela Firea a susținut că e nevoie de investiții mari în infrastructura din Capitală, așa că nu retrage proiectul de pe ordinea de zi și nu vrea să amâne prelungirea contractului de concesiune.

Apa Nova susține că fără această prelungire creștea prețurile pentru populație

În context, Mădălin Mihailovici - directorul general al Apa Nova - a spus că era nevoie de prelungirea urgentă a concesiunii pentru a nu afecta tariful perceput populație pentru servicii.

Astfel, potrivit hotărârii de Consiliu General, Apa Nova se angajează să furnizeze, în continuare, apă și servicii de canalizare la prețurile curente. Adică 3,9 lei mc de apă potabilă și 2,07 lei mc de apă uzată preluată prin sistemul de canalizare.

ADVERTISING

De asemenea, Mihailovici a listat o serie de investiții care urmează să se realizeze. Directorul Apa Nova a susținut că, incluzând și dividendele plătite PMB, Apa Nova va investi 628 de milioane de euro, până în 2037.

Încă de la finele lunii octombrie 2019, însă, Consiliul General a adoptat un masterplan de investiții în sistemele de apă și canalizare care ar urma să se realizeze în București până în anul 2049. În acel document, nevoia de investiții de ridică la 1,87 miliarde de euro. Rămâne să vedem dacă se va ajunge vreodată la acel nivel de investiție.

Cu începere din anul 2000, Veolia (prin Apa Nova) a modernizat deja parte dintre sistemele pe care le-a preluat.

Acum administrează mai multe stații de producție a apei potabile (adică cele de la Roșu, Crivina și Arcuda, dar și toată infrastructura necesară pentru a aduce apa până la locuințele bucureștenilor.

De asemenea, tot Apa Nova operează stația de epurare de la Glina, unde ajung toate apele uzate din oraș, printr-un sistem de conducte de canalizare. Această stație este în proces de modernizare, printr-un proiect al PMB.

Apa Nova a susținut, în repetate rânduri, că anumite zone din București vor continua să se inunde la ploi abundente, dacă nu se investește într-un sistem de colectare a apelor de ploaie separat față de apele uzate din gospodăriile populației și instituții.

Compania Apa Nova SA este una rentabilă. Pentru 2019, spre exemplu, Apa Nova București a raportat un profit de 92.193.094 lei și un număr mediu de aproape 1.800 de salariați. În anul precedent, societatea raportase un profit de peste 140 de milioane de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇