Concediul de creștere a copilului poate fi prelungit pentru angajații afectați de restricțiile pandemiei

Concediul de creștere a copilului poate fi prelungit pentru angajații afectați de restricțiile pandemiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele care lucrează în domenii în care continuă restricțiile cauzate de pandemia COVID-19 își pot prelungi concediul pentru creșterea copilului.

OUG 79/2020 care prevede această masură a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că a intrat în vigoare, precizează consultantul fiscal Adrian Bența.

"Persoanele care la data de 13 iunie 2020 sunt în concediul pentru creșterea copilului sau beneficiază de indemnizația de reinserție în câmpul muncii, și se află în situația de imposibilitate a realizării de venituri, deoarece se mențin restricțiile generate de pandemia de coronavisurs, beneficiază de prelungirea perioadei de acordare a acestor drepturi până la ridicarea tuturor restricțiilor, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020", prevede actul normativ.

ADVERTISING

Acestea pot trimite prin poșta electronică, la Agențiile pentru plăți și inspecție socială, o cerere însoțită de o adeverință eliberată de angajator. Din document trebuie să rezulte că sunt restricții în domeniul de activitate.

În cazul în care aceste persoane realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală sau din activități agricole, silvicultură și piscicultură, iar aceste activități sunt în domeniu cu activitate restricționată de către autorități, cererea de prelungire a acordării drepturilor va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere că activitatea se desfășoară în domenii supuse restricțiilor de activitate.

ADVERTISING

Prin derogare de la prevederile existente, se beneficiază de stimulentul de reinserție pe întreaga durată de menținere a restricțiilor, chiar dacă copilul a împlinit vârsta de 2 ani sau de 4 ani, pentru copilul cu dizabilități.

Dosarele de pensionare și șomaj se pot depune online

Ordonanța mai prevede că dosarele pentru pensionare, respectiv pentru acordarea indemnizației pentru șomaj, se pot depune în format electronic dacă persoana fizică își dă consimțământul scris.

În cazuri excepționale, instituțiile abilitate pot solicita prezentarea persoanei fizice la sediul instituției. Ordonanța menționează aceste situații excepționale: identificarea unor inandvertențe, documentele nu sunt complete sau nu sunt lizibile. În aceste cazuri excepționale, termenul de soluționare a cererii se prelungește cu 10 zile peste termenul legal.

ADVERTISING

De asemenea, prin acest act normativ se acordă ajutor de deces și persoanei fizice care a murit în perioada efectuării concediului de creșterea copilului sau când persoana se afla în concediu pentru creșterea copilului și a decedat un membru al familiei.

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇