Citizen: Poți să îi spui lui Nicușor Dan cum vrei să cheltuiască banii. Află cum! | O propunere periculoasă: Flash-mob doar cu diplomă | Ce ne așteaptă anul ăsta în Capitală

Citizen: Poți să îi spui lui Nicușor Dan cum vrei să cheltuiască banii. Află cum! | O propunere periculoasă: Flash-mob doar cu diplomă | Ce ne așteaptă anul ăsta în Capitală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă vrei să îi spui primarului tău cum să cheltuiască banii mai eficient, în folosul oamenilor, acum e momentul tău. Află cum să participi la dezbaterea publică a bugetului primăriei pentru anul 2023.

Primăria Municipiului București (PMB) s-a gândit să le ceară diplomă oamenilor care ies să cânte pe stradă. Cum s-a ajuns aici și de ce e periculos pentru noi toți.

Toți cei 7 primari din București ne-au promis că vor face lucruri importante în acest an. Sunt importante și pentru noi?

Despre toate și despre multe altele, aflați din noul episod al Citizen - singurul podcast de administrație publică din România - realizat de Gabriel Kolbay și Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la ActiveWatch.

Mai jos, câteva dintre principalele declarații ale Irinei Zamfirescu:

I. Cum participi la dezbaterea bugetului. La ce ajută și de ce nu se simt cetățenii încurajați să propună soluții (între min 02:33)

  • Cât de clar și de ușor de înțeles este proiectul de buget al Capitalei (de la min 04:03)

„Au existat în trecut situații în care nici măcar nu reușeam să descifrăm cifrele din buget. Pentru că era pus pe site sub forma unor documente scanate absolut imposibil de descifrat.

ADVERTISING

Mi se pare că s-a mai îmbunătățit un pic treaba asta. Acum putem descifra cifrele, dar ele sunt absolut irelevante pentru noi.

(Proiectul de buget – n.red.) este pur și simplu un document scos din computerul unui contabil. Așa arată.

Adică e pe capitole bugetare, cu niște conturi, cu niște cifre, se repetă niște luni... Deci, pentru un om care nu știe, care nu a avut treabă cu zona asta de finanțe, e aproape imposibil de înțeles.

Am auzit cetățeni care spun: „Bugetul nu e de noi”. Ba e fix de noi.

Eu cred că bugetul este instrumentul principal de planificare pentru un oraș. Nu este doar o hotărâre de consiliu (prin care, la propunerea primarului, se adoptă alocarea banilor – n.red.).

Este, teoretic, suportul cel mai vizibil în care noi putem să dibuim prioritățile autorității publice locale sau centrale.

  • De ce nu e accesibil bugetul PMB, condusă acum de un fost ONG-ist (de la min 05:37)

Nu înțelegem nimic din ce se întâmplă la Primăria Capitalei.

Aș da aici un exemplu: Primăria Timișoara. Poate mai sunt și altele, peste ăsta am dat eu.

Primăria Timișoara are o formă de prezentare a bugetului pe care – când o parcurg – aproape că îmi vine să mă duc la facultatea de Economie. De fericită ce sunt că, în sfârșit, înțeleg și eu rostul unor cifre.

ADVERTISING

Deci există modalități prin care poți explica cetățeanului ce ai vrut tu să zici, cu toate sutele, miile de linii din bugetul ăla.

Trebuie să facem un pic distincția între informare în sensul formal, adică informarea la care legea mă obligă, și informarea cetățenilor cu bună-credință, care presupune că mă asigur, ca instituție, că forma în care eu dau drumul la informație este accesibilă pentru toți cei interesați.

Și atunci când vorbim despre buget, orice cetățean este potențial interesat.

Acum, eu cred că nici măcar un sfert dintre cetățenii Bucureștiului nu înțeleg ce se întâmplă cu bugetul. Și noi vorbim despre participare, când nu e îndeplinită nici prima condiție pentru participare: aceea a informării.

Eu nu cred că e o problemă de resurse. E o problemă de a ne pune problema să facem ceva,

Nu a fost o preocupare a conducerii Primăriei.

Întotdeauna a fost așa. Mai mult, noi discutăm despre un primar care vine un pic din zona ONG-istă, care vine dintr-un partid care se laudă cu transparența. Și sunt convinsă că (primarul general Nicușor Dan - n.red.) a rămas în continuare înconjurat de oameni cu expertiză în zona de programare, de IT... Că ai nevoie de așa ceva ca să poți să accesibilizezi informația!

ADVERTISING

Sunt absolut convinsă că ar putea (să accesibilizeze bugetul – n.red.). Dacă ar cere sprijin oamenilor din zona de ONG-uri, care se pricep la bugete, poate ar primi. Dar eu nu cred că a cerut ajutorul. Nu cred că cineva din primărie s-a gândit la asta.

(....) Eu nu am auzit niciodată vreun primar din București care să îmi spună măi, cetățeni ai Bucureștiului, uite lista completă cu lucruri, măsuri de unde noi scoatem bani. Astea sunt acțiunile pe care le facem care aduc bani Primăriei. Credeți că putem? Din altă parte, credeți că e bine să facem altfel? Adică modul în care se produc și se cheltuiesc bani într-un oraș. Eu cred că ar trebui să fie absolut o informație la îndemână, cum e prezentată informația și o informație de care să pot să dau constant.

  • Cum participi la dezbaterea publică (de la min. 20:39)

E greu. Tocmai pentru că bugetul e un document greu de parcurs.

Uite, pot să spun ce am făcut deja noi, adică în jur de 100 de organizații neguvernamentale. Am trimis din faza asta solicitare către PMB să includă în bugetul pe anul ăsta continuarea de construcție de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea, în sensul în care nu știu eu să identific sursa.

Nu știu, pentru că nu e publicat încă bugetul Primăriei Capitalei (la momentul înregistrării episodului de podcast. Între timp, proiectul de buget a fost publicat și nu reiese dacă s-a ținut cont de solicitarea ONG-urilor - n.red.).

Eu îți spun - și am argumentat acolo - niște motive că este o cheltuială obligatorie pentru autoritatea publică. Îți pun în vedere că ai uitat de un proiect esențial pentru oraș. Te rog frumos, ai grijă și să incluzi în buget această cheltuială.

Asta e un modalitate prin care poți face lucrurile. Scrii la adresa pe care ți-o sugerează Primăria acolo (în anunțul prin care proiectul de buget e pus în dezbatere publică - n.red.).

Ceea ce refuză Primăria Capitalei să facă este să organizeze și o întâlnire de dezbatere publică a bugetului. Legea o obligă să pună documentul în dezbatere și - dacă cineva solicită - să organizeze și o întâlnire. Noi solicităm de mai mulți ani. Și - cu o singură excepție cred - primăria nu organizează întâlnirea (în acest an, ulterior înregistrării acestui episodului, PMB a anunțat că va organiza o întâlnire pentru dezbaterea bugetului Direcției de Mediu -n.red.).

Iar pentru mine, important ca tipul ăsta de întâlniri să se întâmple este pentru că eu, cetățean, am ocazia să vorbesc cu un om și să-i cer detalii. Acum, dacă nu înțelegi documentul, nici nu ai pe cine să întrebi.

Sigur, poți cere informațiile în scris. Dar nu primești în timp util informațiile.

II. Flash mob doar cu diplomă, în București? De ce vrea PMB să schimbe regulile pentru adunările publice, în oraș? (între min 38:59 - 49:10)

„Din grija pentru spațiu verde și pentru clădirile istorice. Așa pare. Dar intenția bună nu ne ajută cu nimic.

Mai multe ONG-uri vom solicita retragerea. Este absolut inacceptabil atât din perspectiva oportunității, cât și a legalității.

Noi în această țară avem niște reguli conform cărora trebuie să legiferezi la nivel central și la nivel local. O primărie niciodată nu va putea să ceară de la noi mai mult decât ce cere legea.

Exemplu concret: în lege spune că trebuie să notificăm cu 3 zile înainte de a organiza un eveniment. Așa zice legea. Asta înseamnă că dacă noi, peste 3 zile, vrem să ne așezăm la Hala Matache, anunțăm cu 5 zile înainte.

Se mai inventează o comisie, care să își dea cu părerea vizavi de ce activități propunem noi, dacă este relevant pentru populația Bucureștiului... Sună ca o mică comisie de cenzură.

Or, libertatea de exprimare din această țară este stabilită prin Constituție, care spune că nu poate Primăria să își dea cu părerea cu privire la conținutul evenimentului meu, altfel decât cum zice Legea Adunărilor Publice.

În lege se spune că nu am voie cu: xenofobie, arme, instigare la ură împotriva unor grupuri, lucruri de genul ăsta... E foarte clar stabilit deja în lege ce-mi poate interzice mie primăria.

Dacă vreau să fac un eveniment public antisemit, zice legea: nu ai voie! Dar dacă eu vreau să mă duc să desenez, dacă eu vreau să mă duc să cânt, nu poate să îmi zică Primăria: nu e, domnule, frumos pentru comunitatea București să cânți tu, că n-ai voce. Deci nu merge!

Ei asta propun prin regulamentul ăsta. În plus, mai e o chestiune cu certificatele. La cum arată acum documentele, orice ai vrea să organizezi în termeni de adunare publică culturală și sportivă, trebuie să depui o diplomă care să certifice măsura în care te pricepi la aceste lucruri.

Deci eu dacă vreau să mă duc cu copilașii de grădiniță în parc și să facem 5 genuflexiuni, trebuie să notific Primăria și să duc un certificat că eu sunt sportiv și organizez o manifestare de profil.

Vom cere retragerea”.

III. Ce așteptăm de la fiecare primar din București, în 2023?

Primarul general Nicușor Dan și cei 6 primari de sector au intrat în al 3-lea an de mandat. E ultimul dinaintea celui în care vom avea campanie electorală și alegeri locale și în care edilii vor face, din nou, promisiuni greu sau chiar imposibil de onorat.

Așa că realizările acestui an sunt importante pentru bucureșteni.

Ascultă integral acest episod al podcastului Citizen ca să afli - din secțiunea a III-a (min 49:12 - 1:14:13) - ce ar trebui să facă fiecare dintre cei 7 primari din București, în anul 2023, ca să le ofere bucureștenilor o viață ceva mai bună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇