Drumuri acoperite de zăpadă și trenuri blocate din cauza ninsorilor abundente și a copacilor căzuți - UPDATE

Drumuri acoperite de zăpadă și trenuri blocate din cauza ninsorilor abundente și a copacilor căzuți - <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe șoselele din mai multe județe din țară se circula cu dificultate din cauza zăpezii, sâmbătă, în timp ce ninsorile puternice și copacii căzuți pe șine au afectat circulația trenurilor pe raza sucursalelor CFR regionale Iaşi şi Braşov, unde trenurile au circulat greu sau chiar au fost oprite. De asemenea, mii de locuințe sunt în continuare fără curent. La munte, e pericol de avalanșe, iar la Vf. Omu se anunță -16°C.

  • Zeci de poteci din zona montană sunt blocate

Viscolul din ultimele ore a dezrădăcinat mai mulţi arbori care au blocat poteci în zona montană din Braşov (pe traseele turistice din Munţii Bucegi şi Munţii Făgăraş), salvamontiştii intervenind, sâmbătă, pentru înlăturarea pomilor prăbuşiţi. Salvatorii montani le recomandă turiştilor care merg în drumeţie pe munte să consulte prognoza meteo, să poarte echipament corespunzător, iar pe cei care urcă singuri pe munte îi sfătuiesc să anunţe pe cineva cu privire la traseul pe care intenţionează să îl urmeze.

ADVERTISING
  • Traficul feroviar, deschis pe toate magistralele

Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, sâmbătă după amiază, şi se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente şi temperaturilor scăzute, informează Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA, printr-un comunicat.

Pe secţiunea Lunca Bradului - Stânceni, circulaţia trenurilor se realizează în continuare cu tracţiune Diesel, iar personalul feroviar va acţiona pentru remedierea deranjamentului şi repunerea sub tensiune a firului de contact, astfel încât să se poată relua circulaţia în condiţii normale (cu tracţiune electrică).  

  • Pericol de avalanșe, la munte

Salvamont Prahova avertizează că în ultimele două zile, la altitudini de peste 1.800 m a nins destul de mult, iar vântul a suflat cu putere, ceea ce a dus la formarea plăcilor de vânt. Ruperea acestora poate declanșa avalanșe, care pot fi periculoase, chiar dacă sunt de mici dimensiuni. În acest week-end, vântul va sufla cu peste 100 km/h, iar temperatura va scădea până la -16°C, la Vf.Omu. În aceste condiții, salvamontiștii recomandă parcurgerea doar a traseelor turistice de la baza muntelui.

ADVERTISING
  • Harghita: Mii de locuitori, fără curent

Aproape patru mii de locuitori, din 11 localităţi, nu au în continuare curent electric, după ce căderile de ninsoare şi vântul puternic au produs avarii la reţeaua electrică. Sunt nealimentate cu energie 56 de posturi de transformare, cu 3.987 de utilizatori, fiind afectate parţial localităţile Topliţa, Corbu, Capu Corbului, Tulgheş, Hagota, Borsec, Lacu Roşu, Cuşmed, Şiclod, Atia şi Atid, informează ISU Harghita. Echipele distribuitorului de energie se află pe teren pentru remedierea defecţiunilor.

  • Vânt de până la 120 km/h în zona montană a județului Gorj

Zona montană a județului Gorj se află sub atenționare Cod portocaliu. Local, sunt intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 85…120 km/h, care viscoleşte şi troieneşte zăpada deja depusă şi care determină o vizibilitate de sub 50 m. Pe DN 67C, zona Rânca, se acționează permanent cu utilaje cu lamă pentru menținerea circulației fără restricții. Autoritățile le solicită șoferilor să nu se deplaseze în zonele afectate de viscol, dacă nu este necesar și să nu parcheze pe carosabil.

ADVERTISING
  • Unde sunt probleme pe calea ferată

Se circulă cu dificultate pe raza Sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente, a copacilor căzuţi pe şine sau pe firul de contact şi a temperaturilor scăzute. Trei trenuri de călătorri staţionează în gări, iar în alte cazuri circulaţia se desfăşoară cu tracţiune Diesel. Trenuri care urmau să ajungă în Gara de Nord au întârzieri de sute de minute.

Pe raza SRCF Braşov, pe distanţa Dârste – Timişu de Sus, s-au produs căderi de copaci pe firul de contact, iar în prezent, circulaţia trenurilor se realizează cu tracţiune Diesel pe firul 2 şi cu tracţiune electrică pe firul 1.

Pe distanţa Stânceni – Lunca Bradului, în jurul orei 06:15, din cauza căderii unui copac în gabarit este necesară intervenţia cu două drezine pantograf. Este afectată circulaţia a trei trenuri de călători (406, 407 şi 1641), care staţionează în Stânceni, Răstoliţa, respectiv Topliţa, toate pe linii aflate sub tensiune.

Pe distanţa Răstoliţa – Lunca Bradului, circulaţia trenurilor se realizează în prezent doar cu tracţiune Diesel.

Pe raza SRCF Iaşi, s-au înregistrat căderi de copaci pe mai multe secţii de cale ferată, iar în prezent se acţionează pe secţiunile: Pojorâta – Mestecăniş, Lunca Ilvei – Ilva Mică şi Vatra Dornei – Ilva Mică, precum şi în staţia Larion, şi se intervine cu drezine pantograf şi cu personal specializat pentru tăierea/îndepărtarea copacilor şi remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică, unde nu exista tensiune în firul de contact.

Pentru menţinerea continuităţii transportului feroviar de călători, SRCF Iaşi asigură pentru trenurile care tranzitează zonele afectate, transbordare cu mijloace auto pe distanţa Vatra Dornei – Salva

Trenuri care urmau să ajungă în Gara de Nord au întârzieri de sute de minute.

  • Ninge în mai multe județe

Sâmbătă, la ora 07:00 ningea în mai multe zone din țară, șoselele fiind pe alocuri acoperite cu zăpadă pe mai multe drumuri din judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ şi Suceava. Potrivit Centrului Infotrafic, nu sunt impuse restricţii de trafic din cauza condiţiilor meteorologice, iar utilajele de deszăpezire și împrăştierea de material antiderapant acționează pe drumurile cu zăpadă.

  • Recomandări pentru șoferi

În contextul condiţiilor meteorologice nefavorabile în mai multe zone din ţară, carosabil umed sau acoperit cu zăpadă sau gheaţă, viscol, ninsori, intensificări puternice ale vântului, este foarte important să:

  • adaptaţi viteza la condiţiile de trafic şi de drum
  • să măriţi distanţa de siguranţă între vehicule, luând în considerare faptul că distanţa de frânare creşte pe un carosabil umed sau alunecos
  • să vă asiguraţi o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă şi geamuri laterale
  • să evitaţi bruscarea comenzilor autovehiculului, efectuând orice manevră numai după o temeinică asigurare
  • pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇