Cât de sincer trebuie să fii la un interviu de angajare? 9 subiecte pe care să le eviți

Cât de sincer trebuie să fii la un interviu de angajare? 9 subiecte pe care să le eviți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Interviurile de angajare reprezintă o oportunitate crucială pentru a impresiona potențialii angajatori și a obține un loc de muncă dorit. Cu toate acestea, există o subtilă linie între sinceritate și prea multă transparență. Este important să fii sincer la un interviu, dar și să alegi cu grijă subiectele discutate. Descoperă mai jos 9 subiecte pe care ar fi bine să le eviți pentru a păstra echilibrul între deschidere și profesionalism.

Punctele tale slabe

Există şansa ca intervievatorul să te întrebe şi despre calităţile şi defectele tale. Dacă acest lucru se întâmplă, ai grijă cum te prezinţi şi cum faci enumerarea punctelor slabe. Poţi fi sincer şi deschis cu ceea ce ştii mai puţin, însă concentrează-te pe dorinţa ta de îmbunătăţire profesională.

ADVERTISING

Probleme personale prea intime

Deschiderea despre probleme personale poate crea un mediu confortabil, dar nu trebuie să depășești limitele. Evită să discuți despre detalii prea intime, probleme de sănătate sau aspecte financiare personale. Dacă faci acest lucru, îţi vei păstra o imagine curată şi profesionistă.

Nemulțumiri legate de locurile anterioare de muncă

Este recomandat să eviți critica excesivă a foștilor angajatori sau colegi. Chiar dacă poate ai întâlnit şi aspecte mai puţin plăcute la joburile anterioare, focalizează-te pe aspectele pozitive ale experiențelor precedente și pe modul în care acestea te-au pregătit pentru poziția curentă.

ADVERTISING

Detalii financiare personale

Salariul nu ar trebui să fie un subiect de discuție prea detaliat în primele etape ale interviului. Așteaptă momentul potrivit, de obicei atunci când ai primit o ofertă, pentru a discuta despre compensație și beneficii. De asemenea, este important cum aduci în discuţie acest aspect şi să-ţi păstrezi flexibilitatea în negociere.

Detalii despre viața personală

Desigur, este bine să oferi o imagine generală despre tine, dar evită discuțiile prea lungi despre viața personală, familie, hobbyuri. Concentrează-te pe abilitățile și calificările tale în context profesional şi pe ce valoare poţi aduce organizaţiei căreia vrei să te alături. De asemenea, este important să te concentrezi şi pe punctele tale forte, şi pe calităţile tale, pentru a arăta de ce eşti persoana potrivită pentru jobul respectiv.

ADVERTISING

Proiecte personale nepotrivite

Despre proiecte personale poți vorbi, dar asigură-te că sunt relevante pentru poziția pentru care aplici. De exemplu, dacă ai un blog personal în domeniul tău de activitate de la job, acesta ar putea fi mai apreciat de angajator decât un business în cu totul alt domeniu. Evită discuțiile despre activități care ar putea să-i facă pe angajatori să se întrebe dacă vei fi dedicat postului.

Abordarea conflictelor la locul de muncă

Evită să aduci în discuție conflicte majore fără a le contextualiza în mod corespunzător. Dacă ai avut parte de conflicte la joburile anterioare, cu managerii sau colegii, poţi mai degrabă să povesteşti cum ai gestionat conflictele și cum ai contribuit la o soluție pozitivă.

Planuri de familie

În general, poți menționa planurile de familie, dar evită să discuți prea mult despre acest subiect. Dacă, de exemplu, vrei să faci copii sau să-ţi construieşti o casă, poate ar fi de preferat să nu menţionezi aceste aspecte la interviurile de angajare. Concentrează-te pe angajamentul față de cariera ta și pe disponibilitatea pentru echipă.

Opiniile politice și religioase

Evită subiectele politice și religioase, deoarece acestea pot fi sensibile. Chiar dacă acestea îţi influenţează deciziile personale şi viaţa profesională, este important să fii neutru și să te concentrezi pe valoarea pe care o aduci organizației prin abilitățile și experiența ta.

În concluzie, sinceritatea este apreciată, dar într-un context profesional, este important să alegi cu atenție subiectele discutate. Prin abordarea corectă, poți demonstra că ești deschis și transparent, dar și că îți respecți și îți protejezi propria intimitate și imagine.