În 2024 școala de șoferi pornește de la suma de 1.700 de lei cu mașini precum Dacia, Renault, VW, Skoda și urcă până la 2.700 de lei cu mașini premium cu transmisie manuală. Pentru școala de șoferi pentru o mașină cu transmisie automată, prețurile pornesc de la 2.500 de lei și pot ajunge la 3.300 de lei.
Atenție! Tarifele școlii de șoferi pot să nu includă și închirierea mașinii pentru examen, așa că vei plăti 200 de lei în plus în ziua examenului. Tarifele școlilor de șoferi variază în funcție de mașini și de reputația școlii. Unele școli de șoferi oferă reduceri de preț pentru înscrierea a doi elevi.
În afară de taxa pentru școala de șoferi, mai trebuie să plăteși și analizele medicale și testul psihologic (280 de lei la clinica StandardMed din București), taxa de eliberare a permisului, taxa de examinare și taxa de eliberare a permisului.
Documentele necesare pentru înscrierea la școala de șoferi sunt:
buletin, carte de identitate
avizul psihologic
certificat de cazier judiciar cu mențiunea pentru examenul auto (valabil 6 luni)
taxa de eliberare a permisului
2 fotografii tip permis/raport
Dosarul pentru școala de șoferi trebuie să conțină o cerere tip completată cu datele personale, certificatul medical din care să reiasă că ești apt să conduci autovehicule din categoria pentru care soliciți permisul și cazierul.
Cât durează școala de șoferi?
Pentru a putea susține examenul la școala de șoferi, trebuie să ai 24 de ore de teorie și 30 de ore de conducere în trafic (15 ședințe). O oră de condus are 50 de minute. Dacă vrei să faci ore suplimentare de condus, plătești încă 100 de lei pentru o ședință.
Documentele necesare pentru examenul pentru obținerea permisului de conducere:
fișa medicală (eliberată de unul dintre cabinetele medicale agreate de Poliția Municipiului de care aparții) și chitanța
fișa școlară (se completează prin dactilografiere)
avizul psihologic
certificatul de cazier judiciar
două fotografii tip permis de conducere
copie conform BI sau CI pe format A4, diploma de studii
chitanța de plată a taxei pentru examenul auto (68 de lei)
fișa de evidență a orelor de conducere (original și copie)
După terminarea cursurilor la școala de șoferi, candidatul trebuie să se prezinte la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru a face o fotografie pentru permisul de conducere și a da o semnătură electronică. În acel moment, candidatul va achita taxa pentru examenul auto.
Examenul auto constă în două probe: o probă teoretică - teste grilă în format electronic și o probă practică în care se conduce pe un traseu ales de polițist.
Testul teoretic va fi susținut în ziua înscrierii la examenul pentru obținerea permisului de conducere și constă într-un chestionar cu 26 de întrebări care trebuie completat în 30 de minute. Pentru a trece examenul scris trebuie să răspunzi corect la 22 din cele 26 de întrebări.
Candidatul va putea susține proba practică doar dacă va trece de proba teoretică. În cazul în care nu este admis la proba teoretică, acesta are dreptul să susțină din nou examenul după 30 de zile. În cazul în care un candidat admis la testul teoretic nu promovează testul practic, nu va trebui să susțină din nou testul teoretic. Va putea susține din nou proba practică peste 30 de zile.
În timpul examenului de conducere, polițistul stă în dreapta și marchează greșelile făcute de candidat. De regulă, candidatului i se cere să vireze în trei mișcări, să parcheze în lateral etc.
Școala de șoferi este valabilă timp de un an. Dacă în această perioadă candidatul nu a luat permisul, el va trebui să plătească din nou școala.