Autobuzele încep să circule pe liniile de tramvai, în Capitală. Călătorii nu au fost anunțați de schimbarea stațiilor, dar șoferilor li s-a cerut să se imbrace frumos, că vine doamna primar!

Autobuzele încep să circule pe liniile de tramvai, în Capitală. Călătorii nu au fost anunțați de schimbarea stațiilor, dar șoferilor li s-a cerut să se imbrace frumos, că vine doamna primar!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De miercuri, 1 iulie, autobuzele de pe trei trasee din București vor circula pe liniile de tramvai, în încercarea de a scurta timpul de călătorie.

STB a anunțat oficial această modificare, dar a făcut-o abia în ultimul moment, în seara zilei de marți, 30 iulie, printr-o informare postată doar pe site.

Din informațiile SpotMedia.ro, chiar primarul general Gabriela Firea, alături de mai mulți reprezentanți ai presei, ar urma să călătorească într-un autobuz de pe traseul 330.

În consecință, șoferii care conduc autobuzele de pe respectiva linie au fost sfătuiți să se îmbrace mai elegant decât de obicei.

https://www.facebook.com/zamfi.irina/videos/10158324525374194/

Gabriela Firea a anunțat încă din 12 ianuarie că a solicitat modificarea Codului Rutier, astfel încât în Capitală autobuzele să poată circula și pe liniile de tramvai izolate cu garduri de protecție.

ADVERTISING

Scopul era acela de a le permite autobuzelor să se deplaseze mai ușor prin oraș, fără a mai pierde timp prețios în ambuteiaje.

Încă de la momentul în care ideea a fost lansată în spațiul public, Asociația Metrou Ușor a susținut că – deși în sine e bună – ideea implică o serie destul de lungă de probleme tehnice.

Spre exemplu – au precizat la acel moment reprezentanții Asociației - pe trasee ca 330 sau 335, ar fi încăput un tramvai și un autobuz care circulă din sensuri opuse. În schimb, în alte zone – cum ar fi cea de la Obor sau cea dintre Dorobanți și Banu Manta – ar putea apărea probleme, pentru că spațiul destinat căii de rulare a tramvaielor este îngust.

Membrii Sindicatului Transpublic din STB SA, pe de altă parte, au ridicat și alte probleme. Printre ele: faptul că roțile autobuzului s-ar putea tăia pe șine, dar și că mijloacele de transport ar ajunge să stea unele după altele pe linia de tramvai și să se aștepte reciproc pentru a intra în stații.

ADVERTISING

Administrația Firea a continuat, însă, să susțină utilitatea ideii.

Iar potrivit Legii 43 din 3 aprilie 2020 (publicată în Monitorul Oficial pe 6 aprilie), autobuzele au căpătat dreptul de a circula pe linia de tramvai. Iar refugiile de tramvai pot fi folosite, legal, și ca stații de autobuz.

STB SA a început să facă teste pentru a vedea dacă, totuși, în Capitală s-ar putea circula în bune condiții pe linia de tramvai. La un moment dat, pe anumite linii s-a trasat și o bandă continuă, care să despartă sensurile de mers (exact cum e pe carosabil).

Nici PMB și nici STB SA nu au mediatizat intens faptul că, de la 1 iulie, pe unele linii de tramvai, autobuzele urmează să circule cu călători.

SpotMedia.ro a solicitat marți, la orele prânzului, în scris informații cu privire la acest proiect și la modul în care se va interveni, în cazul în care apar situații de criză (spre exemplu, dacă un autobuz sau un tramvai se strică pe șinele închise între garduri de protecție).

ADVERTISING

Mai mult, am întrebat dacă au fost anunțați călătorii că stațiile de autobuz s-au mutat pe refugiile de tramvai. E un lucru important pentru oameni, pe care ne-am fi dorit să îl știm și să îl putem anunța din timp.

Nici PMB și nici STB SA nu au răspuns solicitărilor SpotMedia.ro. Abia seara STB SA a postat pe site-ul său o informare privind faptul că autobusele de pe trei trasee urmează să circule și pe linia de tramvai.

Încă din cursul după-amiezii, însă, surse din STB au transmis pentru SpotMedia.ro imaginile cu informările pe care șoferii urmează să le afișeze pe ușile autobuzelor pentru cursele efectutate începând cu data de 1 iulie 2020.

Acestea conțin informațiile privind porțiunile de traseu pe care autobuzele vor circula pe liniile de tramvai. Iată care sunt aceste porțiuni.

Pe Traseul 135, de la Calea Vitan la Piața Iancului (cu excepția Pieței Muncii) ”autobuzele vor circula pe calea de rulare, iar stațiile de autobuz vor fi comune cu cele de tramvai!”.

Mai exact, stațiile comune vor fi: Calea Vitan (pe sensul Piața Iancului), Laborator (pe ambele sensuri), Calea Dudești (ambele sensuri), Baba Novac (ambele sensuri), Gheoghe Petrașcu (ambele sensuri), Vatra Luminoasă (ambele sensuri) și Piața Iancului (sens Pasaj CFR Tunari).

anunt-usa-1

Pe traseul 182, autobuzele vor merge pe linia de tramvai între Calea Dorobanți și Banu Manta (pe sensul spre Gara de Nord ) și între Strada Maltopol și Calea Dorobanți (pe sensul spre Institutul Oncologic).

Stațiile comune vor fi: Calea Dorobanților (pe sensul spre Institutul Oncologic), Roma (pe ambele sensuri), Pasaj Victoria (pe ambele), Dr. Felix (pe ambele sensuri) și Banu Manta (pe sensul spre Gara de Nord).

anunt-usa-2

Pe Linia 330, autobuzele vor circula pe calea de rulare între Bulevardul Camil Ressu și stația de tramvaie Gheorghe Petrașcu.

Autobuzele vor opri pe ambele sensuri în stațiile Baba Novac și Gheorghe Petrașcu.

anunt-usa-3


Potrivit informațiilor obținute de SpotMedia.ro, unora dintre șoferii care conduc autobuze pe Traseul 330 li s-a cerut să se îmbrace mai elegant decât de obicei.

Mai exact, după cum se poate vedea în următorul mesaj de WhatsApp intrat în posesia SpotMedia.ro, șoferilor li se cere să poarte cămăși monocolor și pantaloni lungi și să evite ”tricourile cu imprimeuri colorate” pentru că pe acest traseu va circula ”Doamna Primar” și ”mai ales că (Gabriela Firea -n.red.) va fi însoțită și de reprezentanții mass-media”.

Mesaj-care-anunta-prezenta-Gabrielei-Firea-pe-Lini

Ramâne să vedem dacă inaugurarea pentru care șoferii au fost sfătuiți să se îmbrace frumos va avea loc. Și dacă autobuzele vor reuși să circule pe linia de tramvai sau dacă vor apărea probleme pe trasee.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇