140 de autobuze aparținând Companiei de Transport Public (CTP) Iași au fost echipate cu sisteme inteligente de avertizare și asistență anticoliziune pentru siguranța pasagerilor, pietonilor și bicicliștilor.
”Este un proiect implementat începând din 2023 și finalizat în timp util. Trebuia să se încheie în septembrie, dar l-am finalizat în luna mai. Suntem primul municipiu care a început să folosească inteligența artificială în transformarea transportului public.
Prin intermediul proiectului, fiecare autobuz care circulă prin municipiul Iași a fost dotat cu un sistem integrat compus din camere video frontale și laterale pentru detectarea pietonilor, bicicliștilor și a altor vehicule, inclusiv în unghiurile moarte. De asemenea, sistemul generează alerte vizuale și sonore în timp real”, a declarat viceprimarul Daniel Juravle, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, sistemele anticoliziune includ și câte un sistem video-telematic inteligent, capabil să monitorizeze, în premieră, prin AI, prin analiză video bazată pe ”machine vision” și ”inteligență artificială”, comportamentul șoferului precum folosirea telefonului, neatenția sau lipsa centurii de siguranță, care sunt detectate automat, fiind semnalate instantaneu și transmise în platforma digitală către managementul flotei.
Sistemele au fost livrate de Xceza SRL București pentru 6,15 milioane de lei, cu TVA. Finanțarea este asigurată în cadrul unui contract cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C10 - Fondul Local.
Autobuz fără șofer, în teste la Cluj-Napoca
La Cluj Napoca a fost testat un autobuz autonom, fără șofer, în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”. A fost însă doar un test, pentru că în momentul de față nu există legislație pentru circulația unor astfel de vehicule, informează Cluj24.
Primarul Emil Boc a fost prezent la eveniment și a salutat inițiativa, subliniind importanța viziunii și a inovației în dezvoltarea orașului.
Vehiculul, produs de firma turcă Karsan, are o autonomie de 300 km, o capacitate de 25 de locuri și poate circula cu o viteză maximă de 25 km/h. Până în prezent, 10 astfel de autobuze autonome au fost deja livrate în țări precum Norvegia, Germania, Elveția și Franța.
Emil Boc a adăugat că, deși Clujul este pregătit să facă pasul spre implementarea transportului autonom în sistemul public, lipsa unei legislații clare în România împiedică momentan lansarea pe scară largă.
„Bani avem, inclusiv bani europeni, la dispoziție, nu avem încă legislație. Aici este un proiect pilot, special adaptat de poliție ca să elimine orice risc. Dar noi, astăzi, nu avem legislație în România ca să circule pe drumurile publice autobuzele sau mașinile autonome, dar se lucrează și sunt convins că Parlamentul României va fi în măsură, după modelul altor țări, să vină cu legislația aferentă. Eram pregătiți, dar ne-am oprit din cauza legislației, pentru achiziționarea efectivă de autobuze autonome, dar o vom face”, a promis edilul.