Ateneul Român a fost vandalizat. Cine era responsabil cu paza și cine trebuie să-l repare acum

Ateneul Român a fost vandalizat. Cine era responsabil cu paza și cine trebuie să-l repare acum

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) a semnalat pe Facebook că Ateneul Român a fost vandalizat, după ce pe faţada clădirii a apărut un graffiti.

ARCEN i-a sesizat oficial, marţi, pe directorul Filarmonicii „George Enescu”, primarul general al Capitalei, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti, arhitectul şef al Bucureştiului şi directorul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti privind obligaţiile administratorilor şi proprietarilor de monumente istorice şi procedura privind eliminarea graffiti tag-ului de pe faţada monumentului istoric.

„Important în legătură cu vandalizarea Ateneului Român: Am sesizat oficial, în această dimineaţă, directorul Filarmonicii George Enescu, Primarul General al Capitalei, directorul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti, arhitectul şef al Bucureştiului şi directorul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti privind obligaţiile administratorilor şi proprietarilor de monumente istorice şi procedura privind eliminarea graffiti tag-ului de pe faţada monumentului istoric”.

ADVERTISING

Reprezentanţii ARCEN au expus faptul că Filarmonica „George Enescu”, ca administrator al monumentului istoric are obligaţia să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora în condiţiile legii; să înştiinţeze de urgenţă, în scris, direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi primarul oraşului ori al comunei respective despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deţinute şi aflate în teritoriul unităţii administrativ-teritoriale.

ADVERTISING

Conform Codului Penal, art. 253, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

„Ne arătăm dispuşi la folosirea tuturor datelor #catalogbucuresti pentru realizarea unui regulament funcţional la nivelul faţadelor din zonele construite protejate şi a monumentelor istorice din Bucureşti. Mutilarea ţesutului construit istoric şi vandalizarea spaţiului public bucureştean a depăşit toate liniile roşii”.

ADVERTISING

În utmă cu trei zile, ARCEN scria: „Ne îngrijorează fenomenul «graffiti tag-urilor» de pe faţadele clădirilor istorice din Bucureşti. O nouă victimă: Ateneul Român, monument istoric de valoare naţională. Lipsa acţiunii atrage după sine şi mai multe tag-uri”.

Asociaţia a făcut atunci apel la public să semnaleze „clădiri mutilate astfel”. „Ne ajută orice sesizare. Am putea face împreună un inventar. E nevoie de un regulament ferm care să oprească mutilarea oraşului”.

În decembrie 2003, a fost promulgată Legea 554 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi.

Potrivit acesteia, înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectura sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, spray-uri şi alte asemenea materiale care murdaresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5 milioane lei la 25 milioane lei. 

Persoanele sancţionate contraventional pentru astfel de fapte au şi obligaţia de a suporta cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului în cauză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇