Angajați din șase țări au testat săptămâna de lucru de patru zile. Ce s-a constatat după șase luni

Angajați din șase țări au testat săptămâna de lucru de patru zile. Ce s-a constatat după șase luni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O săptămână de lucru de patru zile, fără reducerea salariului, îmbunătățește semnificativ starea de bine a angajaților, inclusiv prin scăderea nivelului de epuizare, o sănătate mintală mai bună și o satisfacție crescută la locul de muncă, arată un nou studiu internațional.

Organizația 4 Day Week Global (4DWG), care susține introducerea săptămânii de lucru reduse în întreaga lume, a apelat la cercetători de la Boston College, pentru a desfășura un studiu experimental privind săptămâna de lucru de patru zile. În cadrul acestui studiu, au fost reduse orele de muncă pentru 2.896 de angajați din 141 de organizații din Australia, Canada, Irlanda, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Statele Unite, notează Phys.org.

Angajații au fost chestionați la începutul studiului și după șase luni de lucru cu program redus. În timp ce unii angajați și-au redus programul cu o zi întreagă, alții au redus între 1 și 7 ore pe săptămână. Ca grup de control, 562 de angajați din 12 companii suplimentare și-au păstrat programul normal de aproximativ 40 de ore pe săptămână și au fost chestionați împreună cu ceilalți participanți.

Toți participanții au fost plătiți 100% din salariul lor obișnuit, în ciuda orelor de muncă reduse. Cercetătorii au considerat că acest aspect este esențial, deoarece reducerea salariului este, în general, un factor de risc pentru creșterea stresului.

Printre principalele concluzii ale studiului, care au fost publicate în revista Nature Human Behaviour, se numără: capacitate de muncă îmbunătățită, somn mai odihnitor și mai puțină oboseală.

Mai exact, sondajele realizate la nivelul companiilor au arătat o scădere a epuizării profesionale cu 0,44 puncte pe o scară de la 1 la 5, o creștere a satisfacției la locul de muncă cu 0,52 puncte pe o scară de la 0 la 10 și o îmbunătățire a sănătății mintale cu 0,39 puncte pe o scară de la 1 la 5.

S-au înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri ale sănătății fizice autoraportate, cu o creștere de 0,28 puncte pe o scară de la 1 la 5.

Acest lucru se datorează, probabil, unui somn mai bun și timpului suplimentar pentru exerciții fizice. Totuși, autorii studiului menționează că unele beneficii fizice pot necesita o perioadă mai lungă de timp pentru a deveni vizibile.

Mai mult decât atât, sondajele au indicat că beneficiile au crescut proporțional cu reducerea orelor de lucru. Rezultatele au fost împărțite în trei grupe: reduceri de 1-4 ore, 5-7 ore și 8 ore. Sănătatea mintală și starea de bine au crescut progresiv de la un grup la altul.

„Acest studiu are implicații importante pentru înțelegerea viitorului muncii, în care săptămâna de lucru de patru zile va fi, probabil, un element esențial. Progresele științifice rezultate din acest studiu vor ajuta la dezvoltarea unor intervenții care să promoveze o mai bună organizare a muncii plătite și o stare de bine mai bună pentru angajați. Această sarcină devine tot mai importantă în contextul expansiunii rapide a noilor tehnologii digitale, de automatizare și inteligență artificială generală”, spun autorii.

Ei recunosc că cercetarea lor are și unele limitări. Toate companiile participante au fost mici și proveneau din țări vorbitoare de limbă engleză, cu venituri ridicate – ceea ce poate influența rezultatele. Grupul de control a fost relativ mic, iar studiul nu a fost unul controlat, randomizat. De asemenea, fiind bazat pe autoraportare, pot exista limitări legate de obiectivitate.

Cu toate acestea, studiul le poate fi de un real folos celor interesați de tranziția către o săptămână de lucru mai scurtă.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇