5 sfaturi care te ajută să faci economii

5 sfaturi care te ajută să faci economii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La prima impresie, ar putea părea dificil să faci economii pentru că asociezi asta doar cu o scădere a confortului. În realitate este mult mai simplu să reduci cheltuielile, fără să-ți fie afectat stilul de viață. Sunt mai multe metode prin care poți face asta, dar cele de mai jos sunt și cele mai simple și mai ușor de pus în practică.

Repară ce nu funcționează 

Tot ceea ce folosim se poate defecta. Valoarea bunului este unul dintre elementele care atârnă mult atunci când alegi între a repara sau a înlocui. Cu cât bunul este mai prețios, cu atât va fi mai bine să-l repari sau, după caz, să-l recondiționezi sau restaurezi, în loc să optezi pentru a cumpăra ceva nou în loc. 

ADVERTISING

Nu poate fi neglijat însă costul pe care-l presupune reparația, motiv pentru care al doilea element care trebuie pus în balanță este costul acesteia. În general, o astfel de analiză este frecvent necesară atunci când apar defecțiuni sau daune la mașină. Cea mai des întâlnită opțiune, dar și cea mai corectă, în acest caz specific, este să repari. Caută singur și asumat ce piese auto ai nevoie, pentru a reduce și mai mult costurile. Principiul se aplică la toate bunurile importante din casă, cu valoare mare. Prima soluție rentabilă din punct de vedere economic este să repari. 

Ține evidența cheltuielilor

Nimeni nu poate avea mai multă grijă de banii tăi în afară de tine. Totodată, ești singura persoană care poate decide ce face cu banii. În consecință, ține foarte riguros evidența cheltuielilor personale, atât a celor legate de utilități, conturi de economii, credite și alte plăți, cât și a celor zilnice.

ADVERTISING

A monitoriza cu atenție unde, pe ce și de ce se duc banii tăi este o abordare înțeleaptă, dar și o cale sigură prin care vei putea face economii substanțiale. În plus, vei realiza automat și o evidență exactă a raportului dintre venituri și cheltuieli, ceea ce este în măsură, o dată în plus, să te facă să prețuiești și mai mult banii pe care-i obții, pentru că știi cu certitudine cât efort ai depus pentru a-i câștiga. 

Stabilește, în familie, o strategie financiară comună

Întocmirea unei strategii financiare comune, în familie, aduce o serie de beneficii, pe termen lung. Ține cont de faptul că nu doar veniturile salariale sau cele provenite din alte surse influențează bugetul, ci și metodele de gestionare a cheltuielilor. Relația dintre venituri și cheltuieli trebuie să fie permanent una echilibrată și adaptată la ritmul încasărilor.

ADVERTISING

Prin urmare, o strategie financiară echilibrată se construiește în familie, plecând de la planificarea și prioritizarea cheltuielilor și terminând cu nevoile și dorințele comune ale familiei și ale fiecărui membru, având și un consum responsabil. Pe termen lung, acest lucru va aduce beneficii familiei. 

Fii pragmatic și curajos

Atunci când bugetul este dezechilibrat, iar această situație se perpetuează lună de lună, fă o evaluare onestă și pragmatică a cheltuielilor. Există mereu soluții care pot duce la reducerea cheltuielilor prin ajustarea unora (renunțarea la unele abonamente, reducerea acestora, alegera altor furnizori care oferă servicii mai ieftine ș.a.) sau prin renunțarea la unele dintre ele (de exemplu, alegi să mergi cu mijloace de transport în comun în locul mașinii personale, ori iei mâncare de acasă pentru prânzul la serviciu). 

O altă soluție este să încerci un business mic, bine gândit, care să te ajute să faci bani și să ieși din complicațiile financiare în care te afli. Alege soluții simple și evită să faci împrumuturi cu dobândă mare sau să folosești fondul de economii. 

A face economii trebuie să fie o deprindere care să facă parte din modul în care este gestionat bugetul personal și cel al familiei, fără să fie resimțită ca o constrângere. Un buget echilibrat, în care cheltuielile sunt făcute inteligent, poate permite ca între 10% și 20% din venituri să fie capitalizate într-un cont de economii.