5 măsuri de precauție în caz de incendiu

5 măsuri de precauție în caz de incendiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cauzele apariției incendiilor pot fi extrem de numeroase, fie că se produc în spațiile publice, comerciale, industriale sau rezidențiale. Însă, de foarte multe ori aceste incidente devastatoare se întâmplă din neglijența oamenilor. Focul creează adevărate tragedii și, pe lângă pagubele materiale, poate pune viața oamenilor în pericol. Din acest motiv se recomandă respectarea practicilor de siguranță și stabilirea unor măsuri de precauție eficiente. Iată câteva dintre mijloacele prin care poate fi limitată sau evitată o asemenea catastrofă:

Ignifugarea zonelor importante ale clădirii

Focul se poate propaga cu o viteză înspăimântătoare, mai ales acolo unde există materiale ce întrețin arderea. Așadar, este de preferat ca pentru orice clădire să se ia în considerare anumite soluții de ignifugare. Pentru stabilitatea la foc a unei construcții se pot aplica substanțe speciale la nivelul pereților, pardoselii și acoperișului. Sunt de preferat materialele cu un coeficient redus de conductivitate termică, cum ar fi vata minerală, țigla ceramică, plafoane ignifuge sau sticla rezistentă la foc.

ADVERTISING

Montarea ușilor rezistente la foc

Una dintre cele mai bune măsuri de precauție în caz de incendiu este și folosirea ușilor care pot rezista în fața flăcărilor. Aceste produse au capacitatea de a ține focul la distanță timp de 30, 60, 90 sau 120 de minute. Astfel, incendiul poate fi izolat, se împiedică extinderea flăcărilor, iar oamenii au la dispoziție suficient timp pentru a fi evacuați în siguranță. Descoperă gama de uși metalice antifoc fabricate din materiale incombustibile, care etanșează perfect golul de trecere, ajută la întârzierea sau răspândirea incendiului, a căldurii și gazelor toxice.

ADVERTISING

Echiparea cu dispozitive împotriva incendiilor

Un extinctor plasat chiar la intrare poate face diferența în cazul declanșării unui incendiu. Stingătoarele se numără printre dispozitivele care pot face ca focul să nu scape de sub control. Aceste echipamente nu trebuie să lipsească din nicio clădire, fiind obligatoriu ca și persoanele care locuiesc sau își desfășoară activitatea în interior să știe cum să le folosească. În anumite spații, pe lângă extinctoare sunt obligatorii și hidranții de incendiu.

Instalarea unor sisteme de detectare și stingere a focului

Utilizarea focului deschis în mod necorespunzător, scurgerile de produse inflamabile, improvizațiile ori defecțiunile rețelelor electrice pot conduce cu ușurință la declanșarea unui incendiu. Pentru evitarea tragediilor sunt indicate sistemele ce pot preveni extinderea flăcărilor. Detectoarele de fum transmit un semnal audio sau luminos atunci când detectează fum într-o anumită zonă. În cazul produselor inteligente, alarma este direcționată către un panou de comandă pentru a transmite semnalul și pe telefonul mobil.

ADVERTISING

Senzorii de gaz reprezintă o modalitate de precauție esențială în structurile racordate la rețeaua de gaz. Ca și în cazul detectoarelor de fum, emit semnale în momentul detectării scurgerilor și chiar sistează instant alimentarea cu gaze. Totodată, sistemele automate de tip sprinkler pot reacționa pentru stingerea focului prin eliberarea automată a unui flux de apă chiar din fazele lui inițiale ale incendiului.

Verificarea frecventă a aparatelor și instalațiilor electrice

Pentru prevenirea consecințele distructive ale echipamentelor electrice este de preferat ca acestea să fie verificate periodic. Capacitatea de încărcare a rețelei trebuie atent monitorizată, la fel și circuitele de alimentare și diversele aparate. Este necesară exploatarea în siguranță a tuturor produselor și instalațiilor, fără nici un fel de improvizații, precum și plasarea corectă a corpurilor de iluminat și altor accesorii electrice pentru asigurarea clădirii împotriva incendiilor.

Incendiile izbucnesc extrem de ușor, se propagă repede și pot afecta integritatea construcțiilor sau viețile oamenilor. Un proces de ardere auto-întreținută, desfășurat fără control în timp și spațiu generează catastrofe imense și pagube uriașe, de aceea este important să fie implementate soluții de prevenire și limitare a unui asemenea incident.