Un lucru extrem de ușor de făcut ne poate ajuta să trăim mai mult

Un lucru extrem de ușor de făcut ne poate ajuta să trăim mai mult
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Practicarea recunoștinței ne poate prelungi viața, arată un nou studiu. Cercetări anterioare au arătat deja beneficiile acestei acțiuni pentru sănătatea noastră fizică și emoțională, dar acum au fost examinate pentru prima dată efectele sentimentelor de recunoștință asupra longevității.  

Cercetătorii au folosit date dintr-un studiu din 2016 care a inclus aproape 50.000 de femei cu vârste cuprinse între 69 și 96 de ani, care au completat un chestionar pe tema recunoștinței cu șase întrebări, notează CNN.

ADVERTISING

Participanților li s-a cerut să evalueze în ce măsură sunt de acord cu afirmații precum „Am atât de multe lucruri în viață pentru care să fiu recunoscătoare” și „Sunt recunoscătoare unui număr variat de oameni”, astfel încât echipa de cercetare a putut să stabilească procentul de femei care au avut cele mai mari și cele mai scăzute sentimente de recunoștință.

Când cercetătorii au revizuit datele trei ani mai târziu, au descoperit că femeile care aveau cele mai mari niveluri de recunoștință au cunoscut o scădere cu 9% a riscului de deces din orice cauză, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și boli neurodegenerative, conform studiului publicat în jurnalul JAMA Psychiatry.

ADVERTISING

De-a lungul celor trei ani au fost înregistrate 4.608 de decese între participanți – 2.153 dintre acestea au fost femei care au raportat cel mai mic nivel de recunoștință, în timp ce 1.273 de decese au fost înregistrate în rândul femeilor din categoria intermediară. În rândul femeilor care au raportat cel mai ridicat nivel de recunoștință au existat 1.182 de decese.

Studiul a mai constatat că, în general, participanții cu un grad mai ridicat de recunoștință erau puțin mai tineri, aveau un partener, făceau parte din grupuri sociale sau religioase sau aveau o stare generală de sănătate mai bună.

ADVERTISING

„Recunoștința este puternică: puternică pentru fericire, puternică pentru ameliorarea cel puțin a simptomelor mai ușoare de depresie, puternică pentru îmbunătățirea sănătății, puternică pentru protecția împotriva decesului prematur – și este ceva ce poate face oricine”, a spus Tyler VanderWeele, autorul principal al studiului.

Autorii mai notează că participanții la studiu erau în mare parte femei în vârstă de culoare albă din Statele Unite și că sunt necesare studii viitoare care să includă un eșantion mai reprezentativ pentru a descoperi mai multe despre efectele practicării recunoștinței.

Deși acest nou studiu a examinat persoanele care sunt mai recunoscătoare prin natura lor, există modalități de a practica mai mult recunoștința în viața de zi cu zi, spun specialiștii.

„Este foarte important ca fiecare individ să înceapă dintr-un loc al propriei zone de confort. Este nedrept să ceri recunoștință de la cineva dacă se simte secătuit. Dar nu este nedrept să atragi atenția asupra unora dintre factorii imediați simpli care sunt de fapt o sursă de bine.

Ar putea fi (atât de simplu ca) senzația de soare cald prin fereastra pe umărul tău – este doar o chestiune de a observa cu adevărat că există lucruri în jurul tău chiar și în momente dificile”, spune Emiliana Simon-Thomas, director științific al Greater Good Science Center din cadrul Universității din California, Berkeley.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇