Tot ce trebuie să știi despre refacerea danturii cu ajutorul implanturilor dentare

Tot ce trebuie să știi despre refacerea danturii cu ajutorul implanturilor dentare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se spune că adulții zâmbesc, în medie, de 45 de ori pe zi și că zâmbetul e considerat un salut universal, fiind una dintre cele mai apreciate forme de adresare în întreaga lume. Dincolo de această evidentă expresie de politețe, o față zâmbitoare nu influențează doar relația cu cei din jur, ci și cu noi înșine.

Atunci când zâmbim, chiar și fără motiv aparent, ne îmbunătățim imediat starea de bine, ne simțim mai atrăgători și creștem considerabil încrederea în sine. Cu alte cuvinte, așa cum observa Tom Wilson, „zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău”.

Însă, pentru a bifa toate aceste căsuțe, e necesar să fim și mulțumiți de zâmbetul nostru.

Cum putem obține zâmbetul perfect?

Cea mai simplă și la îndemână soluție e îngrijirea corectă a dinților prin întreținerea igienei dentare și vizite regulate la medicul dentist. Dacă e cazul, acesta ne poate ajuta să ne îndreptăm dinții, să corectăm culoarea lor sau să aplicăm fațete dentare. Ce ne facem însă atunci când avem deja dinți lipsă sau nu mai avem niciun dinte, ce opțiuni de tratament există și cum o alegem pe cea mai bună?

ADVERTISING

În ce situații se recomandă refacerea întregii danturi?

Pacienții care au pierdut mare parte din dinți sau cei care nu mai au niciun dinte și poartă proteze dentare mobile care nu mai sunt fixe, provoacă dureri sau un disconfort general trebuie să știe că există soluții pentru refacerea întregii danturi, pentru a se bucura de dinți ficși și dantură estetică până la finalul vieții. Noua dantură se realizează într-o singură intervenție cu ajutorul implanturilor dentare.

Ce sunt implanturile dentare zigomatice?

Implanturile zigomatice sunt o alternativă la implanturile convenționale. Cunoscute și sub denumirea de “implanturi ultima șansă” și “last resort”, implanturile zigomatice sunt considerate a fi unele dintre cele mai complexe intervenții care se pot efectua doar într-o clinică stomatologică dotată cu o tehnologie de ultimă generație. Spre deosebire de implanturile clasice, cele zigomatice se adresează pacienților care nu au os suficient, drept care acestea se inserează în osul zigomatic (osul pomeților).

ADVERTISING

Sunt pacienți care și-au pierdut dinții, iar osul maxilar al acestora s-a retras extrem de mult. Aceștia și nu mai pot beneficia de implanturi clasice întrucât nu mai au os în care să fie inserat șurubul. Astfel, pacienții care-și doresc dinți ficși, dar masa osoasă nu le permite, au șansa unei intervenții cu implanturi zigomatice prin care își pot reface dantura.

Care sunt pașii de urmat pentru un zâmbet nou în doar 24 de ore?

Primul pas e programarea la un consult. Urmează discuția cu medicul implantolog și investigațiile necesare, printre care radiografia panoramică. Această radiografie în două dimensiuni ajută specialistul să identifice volumul osos care rămâne disponibil pentru a insera implanturile, iar pentru asta se verifică înălțimea osului din cavitatea bucală până la nivelul nasului și cel de pe canalul mandibular. După ce medicul și pacientul se pun de acord asupra procedurii și al rezultatului dorit, urmează stabilirea echipei medicale și intervenția propriu-zisă. 

ADVERTISING

Foarte important, înainte de a programa intervenția, medicul verifică dacă într-adevăr nu se mai pot salva dinții existenți ai pacientului. În cazul fiecărei consultații, prioritatea e încercarea păstrării câtorva dinți sănătoși, în jurul cărora se va construi parțial noua lucrare, pentru ca pacientul să aibă, la final, o senzație cât mai naturală.

Care sunt etapele intervenției de refacere a danturii?

Intervenția medicală cuprinde extracția dinților irecuperabili, a rădăcinilor stricate, îndepărtarea infecției de la nivelul osului și refacerea acestuia, adiția osoasă și inserarea implanturilor dentare. Analiza computer tomograf arată specialiștilor exact cum arată osul pacientului, unde trebuie inserat implantul și ce traiectorie trebuie să aibă în os pentru ca implantul să reziste toată viața.

După ce se identifică volumul de os rămas, în cazul în care maxilarul e complet atrofiat iar sinusurile sunt extrem de mărite, soluția obișnuită e repararea osului, apoi, după șase luni, fixarea implanturilor dentare și, peste încă un an, punerea dinților ficși. Pentru a evita însă situația în care pacientul rămâne fără dinți în această perioadă, specialiștii apelează la implanturile zigomatice. Acestea sunt inserate de o echipă multidisciplinară, formată din un chirurg maxilo-facial, un medic implantolog și un medic protetician. Totul se realizează prin tehnica numita Fast&Fixed, într-o singură intervenție chirurgicală, cu ajutorul sedării conștiente a pacientului. 

Cum avem grijă de noul zâmbet?

A doua zi după intervenție, cel târziu, pacientul primește lucrări provizorii fixe, cu care poate zâmbi, vorbi și mânca alimente moi. Pentru a proteja noua dantură, nu e recomadată consumarea alimentelor solide timp de șase luni. De asemenea, e foarte importantă igiena dentară riguroasă. 

Tehnica fast&fixed se poate realiza oricui; aceasta este însă foarte sensibilă la expertiza echipei medicale, drept care cei care doresc refacerea permanentă a danturii trebuie să aleagă echipe medicale cu experiență mai ales în repararea osului, pentru a evita complicațiile ulterioare.


Articol scris de dr. Ionuț Leahu, medic implantolog

cliniciledrleahu.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇