Care sunt cele mai bune măști, după eficiența la filtrare, și cum le putem face să protejeze și mai mult

Care sunt cele mai bune măști, după eficiența la filtrare, și cum le putem face să protejeze și mai mult

Purtarea măștii reprezintă cea mai importantă modalitate de a împiedica răspândirea coronavirusului, dar și o modalitate de a scădea încărcătura virală cu care ne-am putea întâlni în diferite situații.

Cât de eficientă este fiecare mască în parte și ce putem face pentru a ne proteja cât mai bine sunt întrebări care-i frământă pe cei care le folosesc, mai ales după scandalul măștilor neconforme, iar cercetătorii încearcă să le răspundă.

Cele mai recente studii arată că măștile tip N95 blochează până la 99% din aerosolii transmiși de purtător, în timp ce vizorul transparent blochează doar 2% din aerosoli.

Ce nivel de protecție asigură diferite tipuri de măști

Măștile faciale sunt recomandate pentru a reduce transmisia comunitară a virusului SARS-CoV-2. Cel mai important beneficiu al măștilor faciale și al altor acoperitoare este că devin o modalitate de a reduce răspândirea aerosolilor expulzați în timp ce tușim, respirăm sau vorbim. Dar care sunt cele mai bune?

ADVERTISING

În căutarea răspunsului, cercetătorii au folosit un simulator, pentru a dispersa mici particule de aerosoli prin diferite tipuri de acoperitoare.

Rezultatele studiului publicat în revista Taylor Francis Online și finanțat de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) arată că:

  • masca N95 a blocat 99% din aerosolii expuzați,
  • masca medicală (chirurgicală) a blocat 59% din aerosolii expuzați,
  • masca facială din bumbac cu 3 pliuri a blocat 51% dintre aerosoli,
  • bandana din poliester a blocat 47% din aerosoli pusă ca strat unic și 60%, atunci când a fost împăturită ca dublu strat,
  • vizorul transparent a blocat doar 2% dintre aerosolii expulzati prin tuse.

Rezultatele acestui studiu arată că măștile faciale și bandanele sunt de preferat în detrimentul vizorului transparent, când vine vorba despre modalităţile cele mai bune pentru controlul transmisiei de aerosoli.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce putem face pentru a ne proteja și mai bine

Dar oamenii nu s-au mulțumit să știe că îi protejează pe alții purtând o mască și au încercat să facă tot ce le stă în putință pentru a se proteja și pe ei înșiși.

Astfel au luat naștere tot felul de improvizații, ușor de realizat acasă, iar pe Internet circulă gadgeturi, de la cele făcute la imprimantă 3D pentru prinderea la spate a măștilor și până la filtre suplimentare de adăugat la măști.

Dar cum știm care și cum funcționează mai bine?

Un alt studiu, publicat în JAMA Network, a analizat eficiența mai multor tipuri de măști în urma modificărilor făcute de utilizatori, astfel încât să fie cât mai strânse pe față sau să aibă un plus de filtrare.

Cercetătorii au vrut să demonstreze că niște simple modificări pot îmbunătăți compatibilitatea cu forma feței și eficiența de filtrare a măștilor simple.

Studiul desfășurat între iunie și august 2020 a analizat șapte tipuri diferite de acoperitoare faciale și cinci măști medicale modificate pentru a se adapta pe fața unui adult.

ADVERTISING

Măsurătorile FFE (Fitted Filtration Efficiency - nivelul de filtrare - n. red.) s-au făcut în timpul unor mișcări repetate ale torsului, capului și ale mușchilor feței.

Au fost testate următoarele îmbunătățiri și s-a descoperit că toate aduc un plus de protecție:

  • mască din țesătură sintetică, în două straturi, agățată de urechi, cu un element de aluminiu pentru fixare pe nas și un filtru adăugat,
  • bandană din bumbac împăturită de mai multe ori,
  • mască din polipropilenă fixată cu sistem de strângere la urechi,
  • mască medicală cu agățătorile legate în formă de X și lateralele măștii băgate în interior,
  • mască medicală ale cărei agățători au fost legate la spate cu un sistem printat 3D menit să reducă presiunea pe urechile purtătorului păstrând masca strîns pe față,
  • mască medicală ale cărei agățători au fost legate la spate cu o clamă de păr tip ”gheară”,
  • mască medicală strânsă pe față cu un elastic, pentru un plus de etanșeitate,
  • mască medicală acoperită cu o bandă de nailon, făcută din ciorapi, pentru un plus de etanșeitate.

(Tabelul complet al experimentelor)

Toate aceste improvizații au fost testate pe un bărbat adult și au crescut eficiența de filtrare a aerosolilor.

Cea mai eficientă dintre soluțiile găsite pentru măștile non-medicale a fost reprezentată de masca din țesătură sintetică în 2 straturi agățată de urechi, testată cu un element de aluminiu pentru fixare pe nas și un filtru adăugat (eficiența a urcat până la 70%).

În ceea ce privește improvizațiile făcute asupra măștilor medicale, se pare că acestea au crescut eficiența filtrării cu până la 20 de procente.

Cea mai eficientă soluție din cadrul studiului a fost acoperirea măștii medicale cu o bucată tăiată dintr-un ciorap de nailon, rezultatul fiind creșterea eficienței de filtrare de la 60% la 80%, pentru că masca se mulează pe fața purtătorului.

Despre studiu a scris și Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică și profesor la universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

131225958_214878473539417_2195977517505668456_o
Foto: Facebook/Răzvan Cherecheș

Cercetătorii au încercat astfel să arate că și măștile ieftine disponibile în comerț pot fi eficiente și chiar mai bune decât măștile profesionale scumpe, atunci când intervine și puțină ingeniozitate.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇